17 οικονομικοί κανόνες για την οικοδόμηση ενός μακροπρόθεσμου πλούτου

στις

Το να κερδίζεις χρήματα είναι ένα παιχνίδι που μπορείς να κερδίσεις. Όχι, δεν είναι ένα πρόγραμμα γρήγορου πλουτισμού. Όπως κάθε παιχνίδι, έτσι και το να κερδίζεις χρήματα έχει ένα σύνολο άρρητων κανόνων και αρχών.

like-a-boss

Διαβάστε τους κανόνες αυτούς για να βελτιώσετε την οικονομική σας θέση, όπως και το εισόδημά σας.

Εδώ είναι:

 1. Η νοοτροπία της ανάπτυξης των οικονομικών σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον πλούτο. Μια νοοτροπία της σταθερής κατάστασης των οικονομικών έχει σκοτώσει περισσότερα οικονομικά όνειρα από ό,τι η έλλειψη ταλέντου. Αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι πλούσιος, δεν θα γίνεις ποτέ.
 2. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε 1.000 €, δεν θα μπορείτε να διαχειριστείτε 10.000 €. Δεν έχει σημασία το ποσό, είναι η ψυχολογία σας. Η νοοτροπία της βελτίωσης των οικονομικών σας ισχύει ανεξάρτητα από τη φορολογική κατηγορία που βρίσκεστε. Αλλάξτε τη γνώμη σας για να αλλάξετε την οικονομική σας ζωή.
 3. Μία πηγή εισοδήματος θα δημιουργήσει σταθερότητα στη ζωή σας. Όμως μία δεύτερη πηγή εισοδήματος θα αλλάξει την ψυχολογία σας. Και μία τρίτη πηγή εισοδήματος θα αλλάξει τη ζωή σας.
 4. Ο πλούτος δεν θα δημιουργηθεί με τη νοοτροπία των εργαζομένων. Μια νοοτροπία εργαζομένων ανταλλάσσει χρόνο με χρήμα, ζητά άδεια να δημιουργήσει και εκλιπαρεί για αύξηση και προαγωγή. Οι εργαζόμενοι νοικιάζουν το χρόνο τους για χρήματα.
 5. Αντίθετα, αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε μια επιχειρηματική νοοτροπία. Οι επιχειρηματίες βλέπουν μόνο επιχειρηματικές ευκαιρίες ενώ άλλοι βλέπουν προβλήματα. Δεν περιμένουν να τους πουν τι να κάνουν. Δεν ζητούν άδεια, αλλά μερικές φορές ζητούν συγχώρεση. Δημιουργούν το δικό τους οικονομικό μέλλον.
 6. Η αύξηση του εισοδήματός σας δεν θα ξεπεράσει ποτέ το ποσοστό της μάθησής σας. Όσο περισσότερο συνεχίζετε να μαθαίνετε, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επιχείρησή σας. Η μέρα που θα σταματήσετε να επενδύετε στη δική σας ανάπτυξη, είναι η μέρα που πεθαίνει η επιχείρησή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πεθάνει στα 30, αλλά δεν θάβονται μέχρι τα 80.
 7. Δεν ανεβαίνεις στο επίπεδο των οικονομικών σου στόχων, πέφτεις στο επίπεδο των οικονομικών σου συστημάτων. Αρχικά φτιάχνεις τα οικονομικά σου συστήματα. Και μετά σε φτιάχνουν τα οικονομικά σου συστήματα.
 8. Δεν χρειάζεσαι άδεια. Δεν υπάρχουν θυρωροί και ακόμη λιγότεροι φραγμοί εισόδου για την έναρξη μιας επιχείρησης. Πολλοί ξεκίνησαν μια εξειδικευμένη επιχείρηση συμβούλων με φορητό υπολογιστή, WIFI και μισό μυαλό. Δεν ρώτησαν κανέναν αν μπορούν να το κάνουν. Το έκαναν. Μπορείτε και εσείς επίσης.
 9. Σκεφτείτε σαν επιχειρηματίας. Πάρτε μικρά, υπολογισμένα ρίσκα που έχουν μεν περιορισμένα αρνητικά, αλλά απεριόριστα ανοδικά. Να ξέρεις ότι το ρίσκο θα αποδώσει. Αλλά μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας αλλά να τραβήξετε περισσότερους άσσους. Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην το παίρνεις καθόλου.
 10. Χρησιμοποιήστε τα χρήματά σας για να αγοράσετε πίσω το χρόνο σας. «Η μόνη διαφορά μεταξύ ενός πλούσιου και ενός φτωχού ατόμου είναι το πώς χρησιμοποιούν το χρόνο τους». — Robert Kiyosaki.
 11. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά τους . Αλλά εξακολουθούν να επιλέγουν να τριγυρίζουν ηττημένους με κακή νοοτροπία για τα χρήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι εργοδότες τους δεν τους δίνουν ευκαιρίες. Ωστόσο, οι περισσότεροι θα τους δείξουν βαθιά πίστη.
 12. Το να κάνετε τα πρώτα σας 10 € στο διαδίκτυο επικυρώνει το σύνολο δεξιοτήτων σας. Το να κάνετε τα πρώτα σας 100 στο διαδίκτυο επικυρώνει την αγορά σας. Το να κάνετε τα πρώτα σας 1.000 €  επικυρώνει το επιχειρηματικό σας μοντέλο. Το να κάνετε τα πρώτα σας 10.000 € επικυρώνει την ικανότητά σας να αυξάνετε τα χρήματα σας.
 13. Ελέγξτε τα έξοδά σας, αλλά επικεντρωθείτε στην αύξηση του εισοδήματός σας. Μετά από ένα ορισμένο σημείο, τα έξοδα που περικόπτετε φτάνουν σε φθίνουσα απόδοση. Ξοδέψτε λοιπόν τον περισσότερο χρόνο και την ενέργειά σας κερδίζοντας περισσότερα χρήματα.
 14. Ευθυγραμμίστε τον εαυτό σας με τη μόχλευση και την κλίμακα. Η μόχλευση αποσπά το χρόνο σας από την παραγωγή σας. Η κλίμακα αποσυνδέει την παραγωγή σας από το εισόδημα. Με αρκετή μόχλευση και κλίμακα, μια ώρα που αφιερώνετε στη σύνταξη μιας ανάρτησης ιστολογίου θα μπορούσε να σας αποφέρει χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα.
 15. Μόλις αποκτήσετε μόχλευση, εστιάστε στην οικοδόμηση ενός εύρους δεξιοτήτων. Μια ευρεία στοίβα δεξιοτήτων θα νικήσει ένα στενό σύνολο δεξιοτήτων. Συνδυάστε διαφορετικές δεξιότητες για να προσφέρετε μοναδική αξία σε κλίμακα. Μπορείτε να γράφετε ελκυστικά ιστολόγια, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μιλάτε δημόσια παράλληλα με τις δεξιότητές σας σε συμβουλευτική διαχείριση. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα, γι’ αυτό καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια μεγάλη συμβουλευτική επιχείρηση σε λίγους μήνες.
 16. Εάν δεν βγάζετε χρήματα από το WIFI, κάνετε μεγάλο οικονομικό λάθος. «Υπάρχουν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε τέσσερις που θα πλήρωναν 70 € την ημέρα; Αν ναι, έχετε μια επιχείρηση 100.000. Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι τόσο τρομακτικό όσο νομίζετε», γράφει ο Justin Welsh.
 17. Μόλις κερδίσετε το παιχνίδι, καταλάβετε τότε ότι μπορείτε να το αφήσετε. Το να κερδίσετε περισσότερα χρήματα θα λύσει μόνο τα χρηματικά σας προβλήματα. Δεν θα διορθώσει την ψυχική σας υγεία ή τις σχέσεις σας.

Michael Lim