Λειτουργεί η συμβουλευτική γάμου;

στις

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι μπορεί να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια για τη σχέση του. Η συμβουλευτική γάμου και η θεραπεία ζευγαριών μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές, ειδικά όταν ξεκινήσει νωρίτερα παρά αργότερα.

woman-talking-to-therapist

Μόλις αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη συμβουλευτική, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε έναν σύμβουλο που να ειδικεύεται στη θεραπεία του γάμου ή ζευγαριών. Ίσως χρειαστεί να συναντήσετε περισσότερους από έναν θεραπευτές για να βρείτε τη σωστή εφαρμογή. Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να νιώθουν άνετα, οπότε συνεχίστε να προσπαθείτε μέχρι να βρείτε το κατάλληλο άτομο.

Χρειάζεστε συμβουλευτική γάμου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι μπορεί να αναζητήσει συμβουλές για το γάμο του. Ενώ μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαζυγίου λόγω παραγόντων όπως ο γάμος σε νεαρή ηλικία, το να έχουν χωρισμένους γονείς ή να βρίσκονται σε χαμηλότερο εισόδημα, κανένα από αυτά από μόνο του δεν είναι σημάδια ότι χρειάζεστε συμβουλευτική.

Αντίθετα, θα πρέπει να εξετάσετε πτυχές της σχέσης σας που μπορεί να συμβάλλουν σε στενοχώρια, δυσαρέσκεια ή σύγκρουση. Σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας και τον γάμο σας:

 • Εσείς και ο σύντροφός σας έχετε συγκρούσεις σχετικά με τη θρησκευτική πίστη ή τις αξίες;
 • Επικρίνετε συχνά ο ένας τον άλλον;
 • Υπάρχει μεγάλη άμυνα στον γάμο σας;
 • Έχετε την τάση να αποσύρεστε ο ένας από τον άλλο;
 • Νιώθετε περιφρόνηση, θυμό ή αγανάκτηση ο ένας για τον άλλον;
 • Πιστεύετε ότι η επικοινωνία σας είναι κακή;
 • Νιώθετε αδιαφορία για τον σύντροφό σας;
 • Νιώθετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας δεν έχετε τίποτα κοινό;
 • Νιώθεις ότι αποχωρίζεσαι από τον σύντροφό σου;
 • Υπάρχει απιστία, εθισμός ή κακοποίηση στο γάμο σας ;

Εάν απαντήσατε «ναι» σε αρκετές από αυτές τις ερωτήσεις, τότε μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για δυσαρέσκεια στη σχέση και διαζύγιο. Δεν σημαίνει ότι το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να εργαστείτε πολύ πιο σκληρά για να διατηρήσετε τη σχέση σας υγιή και ευτυχισμένη. Ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το έργο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας γάμος μπορεί να φτάσει σε σημείο που απαιτείται συμβουλευτική. Το άγχος της καθημερινής ζωής σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για τα ζευγάρια να αισθάνονται κοντά και δεμένοι.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σκέψη για συμβουλευτική γάμου δεν είναι σημάδι ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη. Αντίθετα, δείχνει προθυμία να κάνετε τη δουλειά για να βελτιώσετε τον γάμο σας, να ενισχύσετε την επικοινωνία σας και να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας .

Οι σύζυγοι που έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες ο ένας από τον άλλον και τον γάμο τους, επικοινωνούν καλά, χρησιμοποιούν δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων και είναι συμβατοί μεταξύ τους, κινδυνεύουν λιγότερο να χωρίσουν. Και ακόμη και αυτά τα ζευγάρια μπορούν να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών σε περιόδους αλλαγών ή απλώς να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και την ισχυρή τους σύνδεση.

Λειτουργεί η συμβουλευτική γάμου;

Η πιο μελετημένη και αποτελεσματική μορφή θεραπείας ζευγαριών είναι η  συναισθηματικά εστιασμένη θεραπεία ζευγαριών  (EFT), που αναπτύχθηκε από τη Δρ. Sue Johnson. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η θεραπεία είναι μακροχρόνια και χρήσιμη και με άτομα διαφόρων εθνοτικών και πολιτισμικών καταβολών.

Γενικά, οι ερευνητές γάμου και σχέσεων προτείνουν ότι ο στόχος της θεραπείας των ζευγαριών πρέπει να είναι η αλλαγή των προτύπων αλληλεπίδρασης, συναισθηματικής σύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων.

Αξίζει η Συμβουλευτική Γάμου;

Η συμβουλευτική γάμου μπορεί να αξίζει τον κόπο για κάθε ζευγάρι που θέλει να βρει τρόπους να βελτιώσει τη συνεργασία του. Μπορεί να είναι χρήσιμο σε διάφορα σημεία μιας σχέσης και μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που μπορεί να υπάρχουν σε έναν γάμο.

 • Τα νεότερα ζευγάρια μπορεί να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών που τους βοηθά να δημιουργήσουν υγιή επικοινωνία και συνήθειες νωρίς στο γάμο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συμβουλευτική πριν από το γάμο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα ζευγάρια να αναλάβουν δράση για να διατηρήσουν τη σχέση τους μακροπρόθεσμα.
 • Τα ζευγάρια που θέλουν να εργαστούν για να αλλάξουν τον εαυτό τους μπορούν επίσης να επωφεληθούν. Η συμβουλευτική μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όταν και οι δύο σύντροφοι είναι ανοιχτοί και πρόθυμοι να εξετάσουν τα δικά τους ελαττώματα και είναι πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές.
 • Τα ζευγάρια που αναζητούν βοήθεια νωρίτερα μπορεί να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουν. Σύμφωνα με τον Δρ John Gottman, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα σχέσεων και γάμου, τα ζευγάρια που λαμβάνουν συμβουλές πριν γίνουν σοβαρά τα προβλήματα μπορεί να ωφεληθούν πολύ από την παροχή συμβουλών.

Ακόμη και τα ζευγάρια που έχουν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται το διαζύγιο μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών γάμου.

Πώς χειρίζονται τα ευτυχισμένα ζευγάρια τις συγκρούσεις

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και οι άνθρωποι σε υγιείς, ευτυχισμένες σχέσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και συγκρούσεις στις σχέσεις τους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αυτά τα ευτυχισμένα ζευγάρια τείνουν επίσης να μαλώνουν για τα ίδια πράγματα που κάνουν και τα δυστυχισμένα ζευγάρια.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια μαλώνουν επίσης για τα χρήματα, τα παιδιά, τα πεθερικά και την οικειότητα. Το κλειδί για την επιτυχία αυτών των ζευγαριών βρίσκεται στο πώς διαχειρίζονται αυτές τις διαφωνίες.

Η έρευνα του John Gottman εξετάζει ευτυχισμένα ζευγάρια. Ανακάλυψε ότι παρόλο που όλα τα ζευγάρια βιώνουν σύγκρουση στο γάμο τους, τα ευτυχισμένα ζευγάρια προφανώς ξέρουν πώς να χειριστούν τις διαφωνίες τους λόγω της βάσης της στοργής και της φιλίας. Τα δυστυχισμένα ζευγάρια μπορεί να δυσκολεύονται με αυτό το σύνολο δεξιοτήτων.

Τα ακριβή προβλήματα για τα οποία διαφωνούν τα ζευγάρια μπορούν επίσης να έχουν αποτέλεσμα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Family Process , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια τείνουν να επικεντρώνονται σε ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν πιο εύκολα. Τα πιο δυστυχισμένα ζευγάρια επικεντρώνουν τις συγκρούσεις τους σε μακροχρόνια ζητήματα που δεν έχουν άμεση επίλυση.

«Το να μπορούμε να διακρίνουμε επιτυχώς μεταξύ ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν έναντι εκείνων που μπορούν να παραμεριστούν προς το παρόν μπορεί να είναι ένα από τα κλειδιά για μια μακροχρόνια, ευτυχισμένη σχέση», πρότεινε η συγγραφέας Amy Rauer.

Συμπέρασμα

Ενώ οι άνθρωποι συχνά περιμένουν μέχρι τα προβλήματα της σχέσης τους να γίνουν αφόρητα, η αναζήτηση βοήθειας από νωρίς μπορεί να είναι χρήσιμη και να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το να μάθετε να εργάζεστε πάνω στην επικοινωνία σας, να βρίσκετε αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης συγκρούσεων και να ξαναχτίζετε τη συναισθηματική σας οικειότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας και να νιώσετε πιο κοντά στον σύντροφό σας.

Κανένας γάμος δεν είναι τέλειος ή εντελώς απαλλαγμένος από συγκρούσεις. Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε ένα πρόβλημα ως ζευγάρι, η συμβουλευτική γάμου μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τη σχέση σας σε καλό δρόμο.