5 άβολες συζητήσεις που πρέπει να έχει κάθε ζευγάρι

στις

Η ευτυχία σε ένα ζευγάρι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η δυναμική που αναπτύσσεται, ανεξάρτητα από τους βιολογικούς ή άλλους συσχετισμούς, είναι αυτή που καθορίζει την ευτυχία τους. Είναι λοιπόν αναγκαίο, για να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν τις δυνάμεις εκείνες που θα καταστήσουν την σχέση όσο το δυνατό πιο ευτυχισμένη γίνεται, να συζητήσουν με ειλικρίνεια τα πάντα.

Τι είναι αυτό λοιπόν που ενισχύει πραγματικά τις σχέσεις;

✔ Εμπιστοσύνη; Ναί.

✔ Οικειότητα; Ναί.

✔ Τρυφερότητα; Ναί.

✔ Συνεπής (αμοιβαία) προσπάθεια; Φυσικά.

✔ Μιλάτε για δύσκολα γεγονότα και αποκαλύπτετε τα μυστικά που δεν έχετε πει ποτέ σε κανέναν άλλο πριν; Απολύτως.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα με τις σχέσεις αυτές τις μέρες — δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε αρκετά ευάλωτοι.

Είμαστε τόσο παγιδευμένοι στην εικόνα, την εμφάνιση και το πώς προβάλλουμε τον εαυτό μας που αρνούμαστε να θεωρήσουμε οτιδήποτε λιγότερο από το τέλειο.

Αλλά, δεν είμαστε τέλειοι. Δεν είμαι τέλειος, ούτε κι εσύ.

Συγγνώμη που χάλασε η ψεύτικη εικόνα σας.

Αυτό είναι ένα καλό πράγμα, όμως, γιατί η «τελειότητα» (αν και ανύπαρκτη) δεν επιτρέπει χώρο για την προσωπικότητα. Τα ελαττώματα και οι ανασφάλειές σας είναι συχνά τα ίδια που σας κάνουν μοναδικούς. Αυτά είναι που σε κάνουν μοναδικό άτομο .

Για να οικοδομήσουμε μια πραγματική, δυνατή, διαρκή βάση (θεμέλιο) με κάποιον, πρέπει οι άλλοι να γνωρίζουν, να αγαπούν και να αποδέχονται όλα τα κομμάτια σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε μερικές δύσκολες συζητήσεις για να τους δείξετε τι πραγματικά σημαίνει:

1: Πληγή ή τραύμα στο παρελθόν.

Όλοι μας έχουμε ένα παρελθόν, μερικά σημεία από τα οποία είναι πιο όμορφα από άλλα. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερη ζωή έχει συσσωρευτεί πίσω μας. Η έναρξη μιας σχέσης με κάποιο νέο άτομο είναι ένα ταξίδι μάθησης για το πώς ήταν αυτή η ιστορία για αυτούς και πώς τους έχει διαμορφώσει στο πως είναι σήμερα.

Το δικό τους παρελθόν τους πονάει ή/και έχει τραύματα που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουνε τον κόσμο. Διαμορφώνει τις προσδοκίες τους από τις παλιές σχέσεις και υπαγορεύει πόσο εύκολα (ή όχι) ανοίγονται σε εσάς.

Μπορεί να είναι ένα όφελος ή μια πρόκληση, ανάλογα με τον τρόπο αντιμετώπισης και επεξεργασίας.

Δεν αναφέρομαι μόνο σε θλίψη, κακοποίηση, προδοσία ή άλλους σοβαρούς συναισθηματικούς ή σωματικούς αγώνες – μπορεί να είναι κάτι σαν φόβος απόρριψης ή εγκατάλειψης. Θα μπορούσε να είναι μια ανάμνηση από την παιδική τους ηλικία που έχουν κρατήσει. Θα μπορούσε να είναι μια προσδοκία που έχουν από τους γονείς ή την οικογένειά τους…

Ανεξάρτητα από το τι του έχει προσφέρει το παρελθόν κάποιου, είναι δική μας ευθύνη ως καλός σύντροφος σε μια σχέση να το κατανοήσουμε και να το αποδεχτούμε.

Μας βοηθά να καταλάβουμε με ποιον είμαστε, γιατί κάνουν τα πράγματα που κάνουν και πώς μπορούμε να τους αγαπήσουμε καλύτερα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκαλύψεις αυτά τα μυστικά σε κάποιον, αλλά γι’ αυτό η εμπιστοσύνη είναι τόσο σημαντική σε μια σχέση.

Εάν λοιπόν δεν μπορούμε να συζητήσουμε το παρελθόν μας με το άτομο με το οποίο είμαστε στο παρόν, έχουμε πολύ λιγότερες ελπίδες για ένα μέλλον μαζί.

2: Σεξουαλικές επιθυμίες.

Ας είμαστε ενήλικες για αυτό: Η σεξουαλική σύνδεση σε μια σχέση είναι ζωτικό μέρος της συνολικής ευτυχίας.

Και, ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του μικρές «ιδιορρυθμίες» ή πράγματα που μας αρέσουν (ή αντιπαθούν) στην κρεβατοκάμαρα. Ή… όποιο δωμάτιο κι αν επιλέξετε.

Αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη συζήτηση γιατί απαιτεί από εμάς να αποκαλύψουμε τις πιο οικείες επιθυμίες μας σε κάποιον χωρίς να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει.

Θα νομίζουν ότι είμαστε παράξενοι; Θα μας κρίνουν; Θα χωρίσουν μαζί μας;

Ή, ίσως μας αγκαλιάσουν, μας αγαπήσουν και αποδεχτούν αυτό που μας αρέσει. Διάολε, ίσως αρέσει και σε αυτούς.

Και ακόμα κι αν δεν τους αρέσει, ίσως να τα αποδεχτούν επειδή τους αρέσεις .

Ωστόσο, εάν κρατήσουμε αυτές τις επιθυμίες κατασταλμένες, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συνδεθούμε πλήρως σωματικά με τον σύντροφό μας. Πάντα θα νιώθουμε ότι κάτι λείπει και μπορεί να αρχίσει να σχηματίζει έναν τοίχο μεταξύ σας.

ΟΛΗ η σεξουαλική δραστηριότητα σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ σχέση πρέπει να είναι 100% συναινετική, επομένως το να μιλάμε για μια ιδιορρυθμία ή επιθυμία είναι σημαντικό προτού βουτήξετε σε αυτήν με κάποιον.

Η πραγματική οικειότητα είναι 70% συναισθηματική και 30% σωματική, αλλά παρόλο που το συναισθηματικό είναι πολύ πιο σημαντικό, δεν μπορεί να σταθεί μόνο του χωρίς μια υγιή και ευτυχισμένη σεξουαλική όψη, επίσης.

3: Οράματα για το μέλλον.

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να χτίσετε ένα μέλλον με κάποιον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κινείστε προς την ίδια κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι καταλήγουν σε λάθος σχέση επειδή δεν ήταν απόλυτα ειλικρινείς σε αυτό που έψαχναν μακροπρόθεσμα.

Είτε αυτό συνέβαινε, είτε δεν το ήξεραν καν από την αρχή.

Απλώς… πήγαν μαζί του.

Είναι εύκολο να το κάνετε αν κάποιος ενδιαφέρεται για εσάς, σας αρέσει ή σας κυνηγάει. Είναι ωραίο να είσαι επιθυμητός και να είμαστε ελκυστικοί στον άλλο.

Αλλά, εκτός και αν έχετε απλώς μια περιστασιακή παρέα με κάποιον, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι θέλετε και οι δύο παρόμοια πράγματα στη κοινή πορεία.

Θέλετε να ζήσετε σε περιβάλλον πόλης; Σε άλλη χώρα ; Δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό;

Δεν θέλετε κανένα παιδί; Ή θέλετε 12 παιδιά;

Θέλετε να περάσετε τη ζωή σας ταξιδεύοντας στον κόσμο ή είστε απόλυτα ικανοποιημένοι που μένετε για πάντα στην πόλη σας;

Εάν έχετε ασυμβίβαστες διαφορές σε αυτόν (ή σε οποιονδήποτε άλλο) στίβο, η εύρεση ενός κοινού τόπου είναι πολύ δύσκολη.

Χρειάζεται ένα επίπεδο ωριμότητας και ειλικρίνειας για να κάνετε μια συζήτηση που ξέρετε ότι μπορεί να μην πάει καλά, αλλά το να την αποφύγετε δεν κάνει τίποτα άλλο από το να την πιέζετε – και το να ανακαλύψετε ότι είστε ασυμβίβαστοι μετά από ένα χρόνο σχέσης. Είναι πολύ πιο δύσκολο από το να το ανακαλύψετε μετά ένα μήνα.

4: ΑΝΑΓΚΕΣ

Με κεφαλαία γράμματα γιατί δεν μιλάμε για θέλω, μιλάμε για ανάγκες.

Τι είναι αυτό που χρειάζεστε από τον σύντροφό σας σε μια σχέση;

Στοργή; Επιβεβαίωση; Επικοινωνία; Υποστήριξη; Σεβασμός;

Ίσως έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα εμπιστοσύνης στο παρελθόν και αισθάνεστε ανασφαλείς ή απομακρυσμένοι εάν δεν λαμβάνετε διαβεβαίωση από τον σύντροφό σας … αυτό είναι εντάξει … πρέπει απλώς να του το ανακοινώσετε ώστε να ξέρουν πώς να σας εκφράσουν την αγάπη τους.

Ίσως πρέπει να αισθάνεστε ασφαλείς με κάποιον άλλον, αλλά οι ασυνέπειες του τρέχοντος συντρόφου σας καθιστούν δύσκολο να τον εμπιστευτείτε – αυτή είναι μια ανάγκη που πρέπει να συζητηθεί εάν η σχέση συνεχιστεί.

Μερικοί άνθρωποι δεν τους αρέσει να μιλούν για τις ανάγκες τους επειδή δεν θέλουν να φαίνονται…και καλά με ανάγκες. Αλλά όλοι έχουμε ανάγκες και όταν δεν συναντώνται σε μια σχέση, τα πράγματα πάνε άσχημα.

Το να έχεις ανάγκες δεν είναι εγωιστικό, είναι ανθρώπινο. Είναι φυσιολογικό. Και, είναι αμοιβαίο. Ο σύντροφός σας τις έχει όπως εσείς, απλώς μπορεί να μην είναι οι ίδιες.

Ωστόσο, η αμοιβαία προσπάθεια να κατανοήσετε τις ανάγκες του άλλου και να εργαστείτε για να τις καλύψετε, είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία της σχέσης σας.

5: Ευθύνες και οικονομικά.

Θέλετε να χτίσετε ένα πραγματικό μέλλον με αυτό το άτομο, ναι; Αυτό σημαίνει ότι έχετε κάνει πραγματικές συζητήσεις ως ενήλικες, όπως τις ευθύνες της ζωής και τα χρήματα.

Αυτό πιθανότατα θα συμβεί πιο ύστερα – όχι κατά τη διάρκεια των αρχικών, διασκεδαστικών, ρομαντικών σταδίων των ραντεβού.

Αλλά, τελικά, όταν γίνονται συζητήσεις σχετικά με τη μετακόμιση, την απόκτηση παιδιών, τον γάμο (ΑΝ θέλετε να κάνετε κάτι από αυτά/ή όλα αυτά), τότε όλα γίνονται πολύ πιο αληθινά και είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι υποστηρίζει ο καθένας σας, ώστε να μπορείτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να χτίσουν μια ζωή μαζί.

Επιπλέον, τι γίνεται με τα πράγματα γύρω από το σπίτι; Ποιός μαγειρεύει; Ποιός καθαρίζει; Ποιός παίρνει τα παιδιά από το σχολείο; Πώς μοιράζετε τις ευθύνες και τις δουλειές; Πχς διαχωρίζετε τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το ενοίκιο ή το δάνειο;

Εάν μπορείτε και οι δύο να προσεγγίσετε αυτές τις συνομιλίες ώριμα και ρεαλιστικά, θα σας βοηθήσει να εδραιώσετε μια βάση στην οποία μπορείτε να στηρίζεστε και να την χτίζετε μαζί.

Η ανοιχτότητα και η ειλικρίνεια είναι ο τρόπος με τον οποίο οι δύο σύντροφοι οικοδομούν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και στο τέλος της ημέρας, η ομάδα των δύο κερδίζει το παιχνίδι. .

Advertisement