Σημεία που δείχνουν κρίση στο γάμο και πως να τον σώσουμε

στις

Όλο και περισσότερα ζευγάρια στην εποχή μας βιώνουν κρίση στο γάμο τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαζύγιο. Η κρίση σε ένα γάμο δεν οδηγεί απαραίτητα σε χωρισμό, καθώς η σχέση μπορεί να αναδιαμορφωθεί και να βγει κερδισμένη από μια τέτοια δοκιμασία.

zeugari

1. Το πρώτο σημάδι κρίσης είναι οι συνεχόμενες εντάσεις και έντονοι διαπληκτισμοί, ειδικά όταν το ζευγάρι τσακώνεται με ασήμαντες αφορμές. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της σχέσης, είναι θυμωμένοι και βρίσκουν σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους για να επιτεθούν και να υποτιμήσουν ο ένας τον άλλον.

2. Η αίσθηση ότι ο γάμος δεν πληροί τις προσδοκίες τους, τους κάνει σκληρούς και απότομους, με αποτέλεσμα οι τσακωμοί να γίνονται όλο και πιο έντονοι, ενώ συχνά δε λείπουν οι προσβολές και οι αλληλοκατηγορίες.

3. Η συναισθηματική αποξένωση είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η σχέση τους περνάει κρίση. Οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι απλά δύο ξένοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι και που άλλοι λόγοι, όπως τα παιδιά και οι κοινές οικονομικές υποχρεώσεις τους κρατάνε μαζί, δέσμιους στη συζυγική στέγη. Η επικοινωνία μειώνεται στο ελάχιστο και όταν υπάρχει, έχει να κάνει συνήθως με υποχρεώσεις και τυπικά ζητήματα.

4. Η παραμέληση της εμφάνισης και η αδιαφορία για το αν θα αρέσουμε στον σύντροφό μας δείχνουν συνήθως και την αδιαφορία για τη διατήρηση του γάμου. Δεν μας ενδιαφέρει πια να του είμαστε αρεστοί, δεν επιδιώκουμε να τραβήξουμε την προσοχή του και να τον γοητεύσουμε. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει μεγάλο κενό στον γάμο, ένα κενό που ένα τρίτο πρόσωπο βρίσκοντας έδαφος, μπαίνει στη ζωή του ζευγαριού για να καλύψει. Η έλξη για άλλα άτομα και η δημιουργία εξωσυζυγικής σχέσης δηλώνει την προβληματική σχέση του ζευγαριού.

5. Η απουσία ερωτικής διάθεσης για τον σύντροφό μας σίγουρα θα πρέπει να μας θορυβήσει για το ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι λογικό σε ένα βαθμό, μεγαλώνοντας οι δύο σύζυγοι να νιώθουν περισσότερο συντροφικά και να βιώνουν συναισθήματα εκτίμησης, αγάπης και σεβασμού. Ωστόσο, η παντελής έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος οδηγεί στο να αισθάνονται οι σύντροφοι σαν αδέρφια… Το ζευγάρι σταδιακά μειώνει τις σεξουαλικές επαφές, οι οποίες και όταν υπάρχουν είναι μονότονες και βαρετές μέχρι που στο τέλος δεν έχει σεξουαλική ζωή. Πολύ συχνά, η εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα κρύβει από πίσω την προβληματική σχέση του ζευγαριού, που μεταφέρει και στην κρεβατοκάμαρά του το πρόβλημα που βιώνει.

6. Όταν οι δύο σύζυγοι προτιμούν να περνάνε το χρόνο τους με φίλους και γνωστούς, αποφεύγοντας κοινές εξόδους και δραστηριότητες μεταξύ τους, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούν τι δεν πάει καλά, κάνοντας μια γενικότερη ανασκόπηση της σχέσης τους. Η αίσθηση, ότι ο σύντροφος δεν μας γεμίζει χαρά, αλλά αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα είναι κάποιοι ακόμα ενδεικτικοί παράγοντες της κρίσης στο γάμο. Παράλληλα, αισθήματα απελπισίας και η αίσθηση ότι κανείς είναι εγκλωβισμένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι πρέπει να ανησυχούν τους συντρόφους και να δημιουργούν ερωτηματικά για το αβέβαιο μέλλον του γάμου.

Και πως να τον σώσουμε

1. Μην βασίζεσαι στον σύζυγό σου για τα πάντα

Να αποδέχεσαι την διαφορετικότητα μεταξύ σας και να μην εξαρτάσαι από τον σύζυγό σου για τα πάντα. Να έχεις την δική σου ταυτότητα ως άτομο και να μην έχεις τάσεις κτητικότητας.

2. Κάνε λίγο τα πράγματα διαφορετικά πότε πότε (ιδίως στο κρεβάτι)

Η ρουτίνα είναι πολύ άτιμο πράγμα σε έναν γάμο. Μιλάμε για μια καθημερινότητα χωρίς ερεθίσματα με ιδιαίτερο νόημα. Οι καθημερινές υποχρεώσεις στη δουλειά, το βεβαρημένο πρόγραμμα, το άγχος να είναι καθαρό το σπίτι, μαγειρεμένο το φαγητό και τα παιδιά διαβασμένα, μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν το ζευγάρι να χάσει την ερωτική επαφή του και να νιώσει ότι ρουτινιάζει. Γι΄ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να προσπαθείτε κάθε φορά να κάνετε λίγο διαφορετικά τα πράγματα και να μην μπαίνετε στην παγίδα να τα κάνετε όλα μηχανικά και προβλέψιμα. Βγείτε ραντεβού, μαγειρέψτε μαζί, κάντε μια δραστηριότητα μαζί, οργανώστε μία εκδρομή με διανυκτέρευση… Κάντε κάτι διαφορετικό στο σεξ…

3. Να βάζεις τον εγωισμό σου στην άκρη και να επιδιώκεις συμφιλίωση στους καυγάδες

Δεν υπάρχει ζευγάρι που να μην τσακώνεται, είναι όμως ο τρόπος που μαλώνεις με τον σύντροφό σου που καθορίζει αν η σχέση σας θα κρατήσει. Αν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει μια διαφωνία με σεβασμό, ψυχραιμία και κατανόηση, τότε έχει μεγάλες πιθανότητες να αντέξει στον χρόνο. Οταν έχεις καυγαδίσει με τον σύζυγό σου, μην περιμένεις εκείνος να σου ζητήσει συγγνώμη και να κάνει την πρώτη κίνηση συμφιλίωσης. Βάλε στη άκρη τον εγωισμό σου και ποιος έχει δίκιο, και κάνε την πρώτη κίνηση να τα βρείτε. Η ουσία είναι να τα βρείτε και όχι ποιος έχει δίκιο και άδικο. Δεν είστε απέναντι, ο ένας στο πλευρό του άλλου.

4. Αν ο έρωτας φύγει, μην πανικοβληθείς

Κάθε σχέση περνάει από πολλά στάδια και πολλές φορές το ερωτικό κομμάτι μπορεί να έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Οταν αυτό συμβαίνει, το μόνο που δεν πρέπει να κάνεις είναι να πανικοβληθείς και να θεωρήσεις ότι ο γάμος σου αρχίζει και διαλύεται. Το πώς αισθάνεσαι για τον σύζυγό σου θα αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων. Και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό τονίζει η σύμβουλος γάμου Esther Perel. Αν οι παλιές καλές μέρες που ήταν γεμάτες ενδιαφέρον και δράση έχουν περάσει, τότε θα έχουν πάρει τη θέση τους άλλες που θα έχουν συντροφικότητα, κατανόηση, αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό.  

5. Μην συγκρίνεις τον γάμο σου με των φίλων σου

Εστίασε στον δικό σου γάμο και μην κοιτάς τι κάνουν οι γύρω σου. H τέλεια σχέση που ποστάρουν οι φίλες σου στο Ιnstagram είναι εντελώς ψεύτικη. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν στους γύρω τους μια τέλεια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πολλοί προσπαθούν να ωραιοποιούν τις καταστάσεις για να δείχνουν στους άλλους ότι είναι καλά στον γάμο τους. Μια καλή σχέση είναι αυτή που απαιτεί προσπάθεια και μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχει σχέση που να ζει στον αυτόματο πιλότο.

Πηγή και Θάνος Ασκητής