Τα 7 μυστικά για τις μακροχρόνιες σχέσεις

στις

<

p align=»justify»>Τον τελευταίο καιρό, συνεχώς ακούμε για ζευγάρια που αποφασίζουν να περάσουν το κατώφλι της εκκλησίας, για ζευγάρια που χωρίζουν, για ζευγάρια που αποκτούν το πρώτο τους παιδί και μετά χωρίζουν και για άλλα που -μεταξύ μας- ποντάρουμε πόσο καιρό θα αντέξουν. Φυσικά, οι συζητήσεις με φίλους και γνωστούς γύρω από αυτά τα ζητήματα ατελείωτες, με θεωρίες να δίνουν και να παίρνουν και “μυστικές” συνταγές για μια ευτυχισμένη πορεία μαζί με τον σύντροφό να πέφτουν συνεχώς στο τραπέζι. Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα ζευγάρι πραγματικά ευτυχισμένο και με αντοχή στο χρόνο; Είναι κάποια μυστική συνταγή ή μήπως κάτι προφανές που απλά αρνούμαστε να δούμε γιατί δεν μας βολεύει ή δεν θέλουμε να το πιστέψουμε;

<

p align=»justify»>to-mustiko-gia-tis-makroxronies-sxeseis

<

p align=»justify»>Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο British Columbia, το κλειδί για τις μακροχρόνιες σχέσεις και τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι ούτε ο έρωτας, ούτε το πάθος ούτε η «χημεία» αλλά… η φιλία. Μια αλήθεια που κατά βάθος ήδη γνωρίζαμε, αλλά την παραβλέπαμε.

<

p align=»justify»>Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες ζευγάρια παντρεμένα και μη, απέδειξε ότι ο πραγματικός παράγοντας που κρατάει μαζί δύο ανθρώπους, πέρα από τον ρομαντισμό και την ερωτική έλξη, είναι το επίπεδο φιλίας που έχουν αναπτύξει με το πέρασμα των χρόνων. Το πόσο άνετα δηλαδή και ο εαυτός τους αισθάνεται ο καθένας με τον σύντροφό σε οποιαδήποτε φάση της κοινής τους ζωής, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

<

p align=»justify»>Ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής John Helliwell εξηγεί ότι «η ουσία βρίσκεται στο να βλέπεις τον άνθρωπο δίπλα σου σαν τον καλύτερό σου φίλο», καταρρίπτοντας έτσι μύθους που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα στα ζευγάρια. Ουσιαστικά, ο καθηγητής μαζί με την ομάδα του εξέτασαν προσεκτικά τους παράγοντες της ηλικίας των ζευγαριών, το φύλο, το εισόδημα, την κατάσταση της υγείας τους και το αν είχαν παντρευτεί ή όχι.

<

p align=»justify»>Τα αποτελέσματα σε πρώτη φάση απέρριψαν τους παράγοντες του εισοδήματος και του γάμου ως υπολογίσιμους. Τα περισσότερα ζευγάρια ,μάλιστα, που δήλωσαν ευτυχισμένα μέσα στην σχέση τους είτε δεν ήταν παντρεμένα είτε δεν είχαν σκοπό να παντρευτούν. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ζευγαριών που δήλωναν ευτυχισμένα, είχαν απαντήσει θετικά στην ερώτηση εάν έβλεπαν τον/την σύντροφό τους ως τον καλύτερό τους φίλο.

<

p align=»justify»>Κάθε λοιπόν ερώτηση της έρευνας, και κάθε παράγοντας που μπορούσε να επηρεάσει την σχέση, όπως είναι η υγεία, το εισόδημα, τα ωράρια εργασίας, ήταν συνυφασμένη με τον βαθμό οικειότητας και φιλίας του ζευγαριού. Αυτό, λοιπόν, που χρόνια τώρα μας λέει η σύγχρονη κοινωνιολογία επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά. Ότι δηλαδή ,παρά τις καλές προθέσεις και προϋποθέσεις, αρκετά συχνά ο γάμος λειτουργεί ως διαλυτικός παράγοντας, αν δεν προϋπάρξει και συνεχίσει να υπάρχει η φιλία ανάμεσα στο ζευγάρι. Το ίδιο αποτέλεσμα έδειξαν και άλλες έρευνες που εκπονήθηκαν τα τελευταία χρόνια -γιατί σίγουρα πολλοί θα αναρωτιέστε τώρα που διαβάζετε το άρθρο κατά πόσο ισχύει στην πραγματικότητα.

Τα μυστικά για μια σχέση με αντοχές είναι, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα εξής.

1. Δείξτε σεβασμό Σε μια υγιή σχέση, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των συντρόφων. Ο σεβασμός είναι η κόλλα που κρατάει ζωντανή την σχέση. Τι σημαίνει, όμως, να σέβεσαι τον άλλο; Σεβασμός είναι όταν εκτιμάς και τιμάς την οντότητα του άλλου ατόμου, τα ψυχικά του χαρακτηριστικά και τα δικαιώματα του ως ανθρώπου στο πλευρό σας.

2. Γελάστε μαζί Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά η δυνατότητα να γελάς είναι βασικός παράγοντας για να έχετε μια μακροχρόνια σχέση. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε ο Jeffrey Hall από το πανεπιστήμιο του Kansas. Το γέλιο αποτελεί έναν παράγοντα που σας κάνει να νιώθετε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας και ότι βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν γελάτε πολύ και δυνατά όταν είστε με τον σύντροφο σας, βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.

3. Μην «πνίγετε» ο ένας τον άλλο Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το να έχετε τον χώρο σας ή την ιδιωτική σας ζωή μέσα σε μια σχέση είναι σημαντικότερο από το να έχετε μια καλή ερωτική ζωή. Κι αυτό γιατί όταν ο καθένας μας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και τους φίλους του, τότε νιώθουμε περισσότερο ευτυχισμένοι και βαριόμαστε λιγότερο. Αυτό μεταξύ άλλων είναι το συμπέρασμα έρευνας, που διενήργησε η Stephanie Coontz, καθηγήτρια ιστορίας και οικογενειακών σπουδών στο κολλέγιο Evergreen State College.

4. Έχετε εμπιστοσύνη στον σύντροφο σας Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτήν όλα τα υπόλοιπα μυστικά δεν έχουν καμία αξία. Ρώτησε τον εαυτό σας τα εξής: Είναι ο σύντροφος σας αξιόπιστος; Μπορείτε να βασιστείτε πάνω του; Εσάς μπορεί να σας εμπιστευτεί ο σύντροφος σας; Αξιολόγησε τη σχέση σας, όχι με βάση κάποιες ανολοκλήρωτες υποσχέσεις, αλλά σε σχέση με τα επίπεδα αξιοπιστίας και των δυο σας.

5. Θαυμάστε τον άνθρωπο σας Παλιότερα οι γυναίκες θαύμαζαν τους συντρόφους τους για αυτά που έκαναν καθημερινά και τους το έδειχναν συχνά. Σήμερα τα ζευγάρια ξεχνούν να αναγνωρίσουν στον άλλο μια επιτυχία, να τον ενθαρρύνουν ή να το γιορτάσουν.

6. Ποτέ μην πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι Οι γιαγιάδες μας το γνώριζαν καλά. Όταν δεν λύνουμε τα προβλήματά μας και τα σπρώχνουμε «κάτω από το χαλάκι» δημιουργούνται απωθημένα. Για αυτό ακόμα κι αν δεν βρείτε λύση στη διαφωνία σας, καλό είναι να συμφωνήσετε στο ότι αγαπιέστε.

7. Καλλιέργησε τη φιλία Πλήθος ερευνών, όπως αυτή που διενέργησε ο οικονομολόγος John Helliwell από το πανεπιστήμιο British Columbia, υποστηρίζει ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια που καταφέρνουν να μένουν για χρόνια μαζί έχουν ένα ασυναγώνιστο μυστικό επιτυχίας. Το κλειδί για τις μακροχρόνιες σχέσεις και ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι ούτε ο έρωτας ούτε το πάθος ούτε η «χημεία», αλλά η φιλία!
Πηγή

<

p align=»justify»>Πέρα από τις έρευνες όμως, αν καθίσουμε και αναλογιστούμε εμείς οι ίδιοι με βάση τις προσωπικές μας εμπειρίες και σχέσεις, τι ήταν αυτό που μας κράτησε και αυτό μας έκανε να φύγουμε από μια σχέση; Όλοι αναζητούμε το πάθος και την ένταση, αλλά πόσο μπορείς να το αντέξεις; Σίγουρα πάντα θα αναζητάς και θα ζητάς την ερωτική έλξη και τον ρομαντισμό από τον σύντροφό σου, αλλά και ταυτόχρονα έναν άνθρωπο με τον οποίο να μπορείς να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου και να σε αντέχει…