Μερικές απλές συμβουλές για εσένα που δεν σου φτάνει ο χρόνος

στις

Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, επειδή δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα. Αν γυρνάς από την δουλειά και είσαι πτώμα και θα ήθελες να κάνεις κι άλλα πράγματα, διασκεδαστικά ή δημιουργικά, αλλά απλά κοιμάσαι απ’ τις εννιά. Αν αγχώνεσαι με την παραμικρή αλλαγή στο πρόγραμμά σου και δεν ξέρεις πώς να την διαχειριστείς. Τότε:

Να ξέρεις τους στόχους σου

Αυτά που κάνεις πρέπει να ξέρεις ότι στηρίζουν εσένα και τους στόχους σου. Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να καθορίσεις ποιοι είναι αυτοί. Από την στιγμή που ξέρεις πού θες να καταλήξεις, οργανώνεις και το “ταξίδι” σου αναλόγως.

Βάλε σωστές προτεραιότητες

Ρίξε μια ματιά σε αυτά που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα σου. Και μετά ξεκίνα να τα ταξινομείς, όσο αυτό είναι δυνατό. Εστίασε σε αυτά που είναι πιο σημαντικά, και φρόντισε να τα κάνεις νωρίς το πρωί, ώστε και να ξεμπερδεύεις γρήγορα, και να είναι σίγουρος πως θα είσαι στο απόγειο της ενέργειάς σου όταν ασχοληθείς. Μην χασομεράς με πράγματα που όντως μπορούν να γίνουν μετά χωρίς να ρίξουν την παραγωγικότητά σου.

Πες όχι

Έξοδος που δεν προλαβαίνεις; Ακόμα ένα διάλειμμα για τσιγάρο; Βραδινό ποτό ενώ δεν έχεις ενέργεια ούτε να κουνηθείς; Απλά πες όχι. Κανένας άλλος δεν ορίζει τον χρόνο σου, και ήρθε η ώρα να βάλεις τον εαυτό σου (και την φροντίδα του) πρώτο.

Βάλε πρόγραμμα

Χωρίς πρόγραμμα, δεν θα πετύχεις τίποτα. Ή, καλύτερα, θα το πετύχεις πάρα πολύ αργά. Είναι εκπληκτικό πόσο λιγότερες θα σου φανούν οι ευθύνες σου όταν τις δεις γραμμένες σε μια λίστα, αφού τις έχεις βάλει με σειρά προτεραιότητας. Θα νιώσεις πραγματικά ότι έχεις τον χρόνο σου στα χέρια σου.

Μην αφήνεις τίποτα να σου τραβάει την προσοχή

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια παράγραφος με παραδείγματα, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, απλά σου λέμε να κάνεις log out από το Facebook.

Κάνε παζάρια

Συναδέλφους έχεις; Ζήτα την βοήθειά τους. Τις μέρες που οι ευθύνες σου πραγματικά μοιάζουν βουνό, ρώτα κάποιον συνάδελφο ή φίλο αν μπορεί να σε βοηθήσει, έστω με κάτι μικρό. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι οφείλεις να επιστρέψεις την χάρη κάποια στιγμή. Αλλά έτσι χτίζονται οι σωστές συνεργασίες.

Κοιμήσου

Μάντεψε: Το να κάτσεις ξύπνιος μέχρι τις τρεις το πρωί για να βγάλεις δουλειά, απλά σημαίνει ότι θα είσαι ζόμπι την επόμενη ημέρα. Σου συνταγογραφούμε οκτώ ώρες ύπνου, και τα λέμε το επόμενο πρωί, με σωστά αποθέματα ενέργειας. Όλα θα πάνε καλά.

<

p align=»justify»>Πηγή

Advertisements