Τα άτομα που πιστεύουν ζουν περισσότερο παρουσιάζουν νέες μελέτες

στις

<

p align=»justify»>Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερα χρόνια περισσότερο, σε σχέση με όσους δεν έχουν δεσμούς με τη θρησκεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, που βασίσθηκε στην ανάλυση άνω των 1.000 δημοσιευμένων νεκρολογιών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο Laura Wallace του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας «Social Psychological and Personality Science», εκτίμησαν ότι «η σχέση με τη θρησκεία έχει την ίδια σχεδόν θετική επίπτωση με το φύλο πάνω στην μακροζωία» (οι γυναίκες ζουν συνήθως τέσσερα έως πέντε παραπάνω χρόνια από τους άνδρες).

<

p align=»justify»>older-people-in-church

 

wallaceΕπιπλέον, η μελέτη έδειξε πώς τα αποτελέσματα της θρησκείας στη μακροζωία μπορεί να εξαρτώνται εν μέρει από την προσωπικότητα και τη μέση θρησκευτικότητα των πόλεων όπου ζουν οι άνθρωποι, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας  Baldwin  Way.

«Η μελέτη μας παρέχει πειστικά στοιχεία ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συμμετοχή στη θρησκεία και στο πόσο ζει ένας άνθρωπος», δήλωσε ο Baldwin Way. Οι ψυχολόγοι αποδίδουν το όφελος αυτό εν μέρει στο ότι η ενεργή σχέση με τη θρησκεία ωθεί τους πιστούς να συμμετέχουν στην κοινότητα και σε εθελοντικές-κοινωνικές δράσεις, κάτι που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, «χαρίζει» μακροζωία.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που εθελοντικά συμμετέχουν σε κοινωνικές ομάδες τείνουν να ζουν περισσότερο από άλλα. Έτσι, οι ερευνητές συνδύασαν στοιχεία από  δύο μελέτες για να δουν αν οι εθελοντές και οι κοινωνικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι θρησκευτικές ομάδες θα μπορούσαν να εξηγήσουν την μακροζωία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό ήταν μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους οι θρησκευόμενοι έζησαν περισσότερο.

Θετικό ρόλο επίσης παίζει ότι συνήθως οι θρησκευόμενοι κάνουν πιο υγιεινή ζωή (λιγότερα ποτά και ξενύχτια, αποφυγή ναρκωτικών και σεξ με πολλούς συντρόφους κ.α.). Έχουν ακόμη λιγότερο στρες χάρη στην πίστη τους στο Θεό και στην μετά θάνατο ζωή, καθώς επίσης χάρη στην προσευχή ή στον πνευματικό διαλογισμό, σε συνδυασμό με τη βίωση θετικών συναισθημάτων (αγάπη, ευγνωμοσύνη, γαλήνη κ.α.).

Πηγή

Advertisement