10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

στις

Είναι μαγικό πράγμα ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Και δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, κάθε φορά που μαθαίνουμε καινούρια πράγματα γι’ αυτόν –όπως μια πρόσφατη πληροφορία, σχετικά με το γιατί ζαλιζόμαστε όταν διαβάζουμε στο αυτοκίνητο. Ιδού, λοιπόν, δέκα ακόμα πράγματα που δεν ξέρατε για… το μυαλό σας.

brain1

Ξέρατε ότι δεν μπορείτε να γαργαλήσετε τον εαυτό σας; Είναι γιατί ο εγκέφαλος μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια χιλιοστού την κάθε κίνηση των χεριών σας –εκείνος, άλλωστε, την ελέγχει– σε αντίθεση με τις κινήσεις των χεριών κάποιου άλλου.

Έχετε παρατηρήσει πως ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο, σε σημείο να νιώθουν πόνο όταν κρυώνουν; Σύμφωνα με μια έρευνα, η αντίδραση αυτή οφείλεται σε υπερλειτουργία των νευροδιαβιβαστών που στέλνουν τις πληροφορίες για την θερμοκρασία στον εγκέφαλο.

Αν ήπιατε και δε θυμάστε τι κάνατε χτες, δεν είναι επειδή τα ξεχάσατε, αλλά επειδή όσο είμαστε μεθυσμένοι ο εγκέφαλος αναστέλλει τη λειτουργία καταγραφής αναμνήσεων.

brain2Νομίζετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας; Ξανασκεφτείτε το. Το 95% των αποφάσεων λαμβάνεται στο υποσυνείδητο, σύμφωνα με άλλη μία έρευνα.

Τα υπνωτικά χάπια στην πραγματικότητα δεν μας κοιμίζουν. Αυτό που κάνουν στον εγκέφαλο είναι μια κατάσταση αντίστοιχη με το να πέσει σε κώμα, στην ουσία ακυρώνοντας όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου.

Ο εγκέφαλος έχει ενός είδους φράγμα που τον προστατεύει από ξένες ουσίες. Δεν λειτουργεί τέλεια, όμως: Η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο σε 7 δευτερόλεπτα. Το αλκοόλ, από την άλλη, χρειάζεται 6 ολόκληρα λεπτά.

Η Fujitsu κάποια στιγμή κατασκεύασε έναν υπερ-υπολογιστή, τον K, ο οποίος κατάφερε να προσομοιάσει ένα δευτερόλεπτο της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μόνο που του πήρε 40 λεπτά.

Ο εγκέφαλος δεν έχει αισθητήρες για τον πόνο, πράγμα που σημαίνει ότι, παρ’ όλο που επεξεργάζεται τον πόνο, δεν μπορεί να τον νιώσει. Αυτό εξηγεί γιατί οι εγχειρήσεις στον εγκέφαλο μπορούν να γίνουν ενώ ο ασθενής έχει κανονικότατα τις αισθήσεις του, χωρίς να νιώσει κανενός είδους πόνο ή δυσφορία.

Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι πιο «αργοί» όχι επειδή ο εγκέφαλος φθείρεται με την πάροδο του χρόνου (αυτό δε συμβαίνει) αλλά επειδή έχει περισσότερες πληροφορίες αποθηκευμένες. Ακριβώς αυτό που παθαίνουν και οι υπολογιστές και τα smartphones μας, δηλαδή.

Το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να αγνοεί ήχους, εικόνες και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θεωρεί ότι δεν μας αφορά. Δε μας πιστεύετε; Μια ματιά στο παρακάτω βίντεο θα σας πείσει.

Ηρώ Κουνάδη  Πηγή