Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Επιστήμες, Παιδεία

Sapere aude! – Τόλμα να γνωρίζεις

Η αίσθηση της νοσταλγίας ζεσταίνει την καρδιά και το σώμα μας


Η νοσταλγία είναι ένα δυνατό συναίσθημα το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει τη δύναμη να μας ζεστάνει το σώμα αλλά και να μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε μια πιο «ζεστή καρδιά».

NostalgiaΈρευνα που έκανε ομάδα επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο Emotion, έδειξε ότι τα άτομα που νιώθουν έντονα νοσταλγία ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι άνθρωποι νιώθουν νοσταλγία όταν είναι μόνοι τους και ειδικά το χειμώνα. Όπως λένε, όσοι ζουν σε κρύες χώρες ή όταν περνάει ο χειμώνας με έντονα κρύες μέρες και νύχτες τότε νιώθουν μεγαλύτερη νοσταλγία γιατί το συναίσθημα αυτό νιώθουν ότι τους ζεσταίνει. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γλυκιά νοσταλγία δεν καταπολεμά μόνο τη μοναξιά και τα αρνητικά συναισθήματα αλλά επιπλέον δημιουργεί το αίσθημα της θερμότητας στο σώμα.

maarirodrigues

Όπως παρατήρησαν κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα άτομα που ήταν σε ένα κρύο δωμάτιο, όταν κλήθηκαν να νιώσουν νοσταλγικά ένιωσαν υποκειμενικά ότι ο χώρος είναι πιο ζεστός από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Σε άλλο πείραμα οι εθελοντές κλήθηκαν να βουτήξουν το χέρι τους σε παγωμένο νερό και στη συνέχεια να σκεφθούν κάποιο περιστατικό που είχαν ζήσει στο παρελθόν, νοσταλγώντας το. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο νερό σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν κάποια νοσταλγική σκέψη.

Επιπλέον δοκίμασαν στους εθελοντές ένα πείραμα με νοσταλγική μουσική και διαπίστωσαν ότι τους έκανε να νιώθουν πιο ζεστά, όχι μόνο ψυχικά, αλλά και σωματικά.

Nostalgia-filmΟι επιστήμονες σχεδιάζουν κι άλλα πειράματα για να δουν αν η νοσταλγία είναι σε θέση, εκτός από την χαμηλή θερμοκρασία, να καταπολεμήσει και άλλες δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Information

This entry was posted on 06/02/2016 by in ψυχολογία and tagged .

Πλοήγηση

Follow Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Επιστήμες, Παιδεία on WordPress.com