Μπορεί να προληφθεί η κατάθλιψη;

στις

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που σήμερα πλήττει πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων παγκοσμίως. Και παρότι έχει απενοχοποιηθεί και υπάρχουν  τα κατάλληλα φάρμακα που βοηθούν όσους πάσχουν να αισθανθούν καλύτερα και να ξαναβρούν τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής τους, η κατάθλιψη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να «προληφθεί” όταν έχουμε στο νου μας τα πιθανά της αίτια και προσπαθούμε να βρούμε έγκαιρα διεξόδους και λύσεις για να μην εγκλωβιστούμε σε αρνητικές σκέψεις.

Depression-in-women

Γιατί η κατάθλιψη είναι τόσο διαδεδομένη;
Η αλήθεια είναι πως οι καθημερινές συνθήκες ζωής έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, με πολλούς παράγοντες που ασκούν «πίεση» επάνω μας, τόσο οργανικά (μόλυνση του περιβάλλοντος, θόρυβος κ.λπ.) όσο πνευματικά (υπερπληροφόρηση, συνεχείς εξελίξεις που δεν προλαβαίνουν να αφομοιωθούν) και ψυχολογικά (οικονομικά προβλήματα, ανεργία, κοινωνική απομόνωση, έλλειψη ομάδας προστασίας – υποστήριξης) μας οδηγούν σε μια ζωή στερημένη συναισθηματικά που προκαλεί «κόπωση” στο νευρικό μας σύστημα.

depressed-womanΥπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την κατάθλιψη;
Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν μαγικά, μπορούμε όμως να προλάβουμε την κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα όταν είμαστε ανοιχτοί στο να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμφωνούν πως η καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη είναι η πρόληψη. Να αναγνωρίσουμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και να μιλήσουμε με έναν ειδικό που θα μας βοηθήσει να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητα και στον τρόπο που σκεφτόμαστε που θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη καθημερινή ζωή.

Υπάρχει κατάλληλη στιγμή για βοήθεια;
Οποιαδήποτε στιγμή είναι η «σωστή στιγμή» για να ζητήσει κανείς βοήθεια. Είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί, να είμαστε αρκετά «έξυπνοι” ώστε να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και να αποδεχόμαστε ότι σε κάποιες φάσεις της ζωής μας όλοι μπορεί να χρειαστούμε συμβουλές και βοήθεια από ειδικούς.

Πηγή