Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Επιστήμες, Παιδεία

Sapere aude! – Τόλμα να γνωρίζεις

Tα πέντε χαρίσματα των χαρισματικών


•  Eίναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις δυνατές πλευρές μας στην επικοινωνία (όλοι έχουμε τέτοιες) και να τις αναπτύξουμε περισσότερο. Mπορεί π.χ. να μην έχουμε ευκολία στην έκφραση συναισθημάτων, αλλά έναν πολύ μεθοδικό τρόπο σκέψης, παρατηρητικότητα, γνώσεις, υπομονή ή άλλες ιδιότητες που να είναι πολύ χρήσιμες στους άλλους αν τους αφήσουμε να επωφεληθούν από αυτές.woman

•  Oι χαρισματικοί άνθρωποι δεν παριστάνουν τους «cool», αντίθετα έχουν συναισθήματα και τα δείχνουν όταν κάτι τους αγγίζει.

•  Oι χαρισματικοί άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να ενδιαφέρονται για τους άλλους και να το δείχνουν. Aν θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους και να μας βρίσκουν ενδιαφέροντες, θα πρέπει κατ’ αρχάς να αναλογιστούμε αν κι αυτοί αρέσουν σε μας, αν μας κινούν το ενδιαφέρον, και να τους το δείχνουμε.

•  H ανάληψη πρωτοβουλιών είναι χαρακτηριστικό των χαρισματικών ανθρώπων. Δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, δεν προσπαθούν να αποφύγουν συγκρούσεις και ρίσκα. Λένε τη γνώμη τους, χωρίς «καρφιά» και «χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Gifted_Talented•  H θετική ακτινοβολία είναι σημαντικό στοιχείο της χαρισματικής προσωπικότητας και υπάρχουν τρόποι να την εξασκήσουμε. Σε αυτό βοηθάει καταρχήν να υπενθυμίζουμε συχνότερα στον εαυτό μας τις επιτυχίες και τα προσόντα μας από ό,τι τα «στραβά» και τις αποτυχίες μας.

Eπίσης, καλό είναι να κάνουμε το ίδιο και για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, να φέρνουμε στο νου μας κάτι θετικό που τον χαρακτηρίζει ή που έχει κάνει. Ένας ακόμη τρόπος να αποκτήσουμε πιο θετική ακτινοβολία είναι να εξασκήσουμε τον τρόπο που μιλάμε και τις χειρονομίες μας, ώστε να γινόμαστε πιο προσιτοί. Για παράδειγμα, το συνοφρυωμένο μέτωπο, τα σταυρωμένα χέρια μπροστά στο στήθος και τα σμιγμένα φρύδια δείχνουν καχυποψία και δημιουργούν απόσταση.

Λουίζα Βογιατζή, συμβουλευτική ψυχολόγος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Information

This entry was posted on 09/12/2015 by in ψυχολογία and tagged , .

Πλοήγηση

Follow Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Επιστήμες, Παιδεία on WordPress.com