Ο Θεός είναι ένας και όλοι μας παιδιά του

στις

Σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των θρησκευτικών διαφορών και τονισμού της συνάφειας των μεγάλων θρησκειών, δεκάδες ισχυρές προσωπικότητες του μουσουλμανικού κόσμου δημιούργησαν την ιστοσελίδα acommonword.com καλώντας την ανθρωπότητα «να δημιουργήσει έναν ενιαίο κόσμο βασισμένο στην αγάπη για τον Θεό και την αγάπη για τον πλησίον». Πυρήνα της ιστοσελίδας αποτελεί η διακήρυξη για τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, «κάθε ανθρώπινης ζωής», όπως υπογραμμίζεται, ως βάση της διδασκαλίας του Ισλάμ.

second-forum-muslim-catholic

Και με αφορμή τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος, οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί, κυβερνητικά στελέχη, προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης προχώρησαν σε δημοσίευση μηνύματος «Ευχαριστιών και ευχών» στους «Κυριακάτικους Τάιμς» πριν μερικά χρόνια, για τη μεγάλη ανταπόκριση στην πρωτοβουλία τους.

Με εισαγωγή: «Στο όνομα του Θεού, του φιλεύσπλαχνου, του ελεήμονα, ο Θεός να ευλογεί τον Μωάμεθ και τον λαό του, να ευλογεί τον Αβραάμ και τον λαό του, Σαλάμ αλέκουμ, Ειρήνη υμίν, Pax vobiscum», το μήνυμα παραθέτει εδάφια από το Κοράνι, αποσπάσματα ιερών βιβλίων και θρησκευτικές αναλύσεις ιστοσελίδων υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα του Θεού και αναφέροντας τον Ιησού ως προφήτη ισότιμο του Μωάμεθ.

Το μήνυμα ξεκινά με το εδάφιο 19:33 από το Βιβλίο της Παρθένου Μαρίας στο Κοράνι: «Ειρήνη πηγάζει από τον Ιησού Χριστού, ο οποίος λέει: "Η ειρήνη είμαι εγώ από την ημέρα της Γέννησής μου, την ημέρα του θανάτου μου, την ημέρα της Ανάστασής μου"». Και συνεχίζει με απόσπασμα από το ιερό βιβλίο του Σαχίχ Μπουκαρί: «Εμείς οι μουσουλμάνοι είμαστε μάρτυρες για το ότι δεν υπάρχει άλλος θεός παρά μόνο ο Θεός, και ότι ο Μωάμεθ είναι ο υπηρέτης και ο αγγελιοφόρος του και ότι ο Ιησούς είναι ο υπηρέτης και ο αγγελιαφόρος του, ο λόγος Του που εμφυτεύθηκε στη Μαρία και ένα Πνεύμα εκπορευόμενο από Αυτόν».

«Προσευχόμαστε», γράφουν οι μουσουλμάνοι, «αυτές τις ευλογημένες ημέρες, που συμπίπτουν με τη μουσουλμανική γιορτή του Χατζ, που τιμά την πίστη του προφήτη Αβραάμ, το Νέο Έτος να φέρει ειρήνη και να γιατρέψει τις πληγές στα σημεία του πλανήτη μας που υποφέρουν. Η άρνηση του Θεού να αφήσει τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του αποτελεί μέχρι σήμερα θεία εγγύηση και την πιο ισχυρή κοινωνική διδαχή για όλους τους πιστούς των αβρααμικών θρησκειών να κάνουν τα πάντα ώστε να σώσουν, να διατηρούν και να τιμούν κάθε ανθρώπινη ζωή και ειδικά τη ζωή κάθε παιδιού». Και ολοκληρώνεται το μήνημα: «Είθε στο επόμενο έτος να γίνει σεβαστή από όλους η ιερότητα και η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής.

Είθε το νέο έτος να είναι έτος ταπεινότητας και μεταμέλειας και συγχώρεσης στους κόλπους των διαφορετικών κοινοτήτων και ανάμεσά τους. Ευλογητός ο Θεός, ο Κύριος των κόσμων».

Πηγές: http://www.acommonword.com, «The Sunday Times»