Η συγκρότηση ταυτότητας στην εφηβεία

στις

Η συγκρότηση της ταυτότητας είναι μία διαδικασία που επιτυγχάνεται κατά την περίοδο της εφηβείας, όπου οι έφηβοι αναπτύσσουν σταδιακά και αναζητούν μία ασφαλή αίσθηση προσωπικής ταυτότητας και αυτοεικόνας.

efivi

Σύμφωνα με τον Erikson, μεγάλο Δανο-αμερικανό ψυχολόγο και ψυχαναλυτή, η αναπτυξιακή κρίση που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, δηλαδή οι διαφόρου τύπου δοκιμασίες και μεγάλες αλλαγές που εμφανίζονται ως προκλήσεις και καλούνται να αντιμετωπιστούν, συνιστά τη συγκρότηση ταυτότητας, η οποία εξαρτάται από την επίλυση της κρίσης ταυτότητας που έχουν ή δεν έχουν επιτύχει τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Συνοπτικά όπως μας επισημαίνει ο ίδιος, είναι αναγκαίο να λυθούν τέσσερις βασικές αναπτυξιακές κρίσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη συγκρότηση ταυτότητας.

efivia 1) Εδραίωση Εμπιστοσύνης, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την αναζήτηση αξιόπιστων και έμπιστων ανθρώπων που θα πλαισιώνουν την κοινωνική ζωή του ατόμου.

2) Εδραίωση Αυτονομίας, όπου πραγματοποιείται με την επιλογή βούλησης και όχι με την υπακοή στις αποφάσεις των άλλων.

3) Λήψη Πρωτοβουλιών, μέσα από τη στοχοθεσία και την κινητοποίηση μακριά από συμβιβασμούς.

4) Εργατικότητα, που είναι συνυφασμένη με την αίσθηση ευθύνης σε ό, τι κάνει το άτομο αναφορικά με την ποιότητα του έργου του.

Η σύνθεση όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών, η συνοδός σωματική ωρίμανση, η ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων και η κοινωνική ζωή ολοκληρώνουν την αίσθηση του ενήλικου εαυτού μέσα στον κοινωνικό κόσμο.

Δήμητρα Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγος Πηγή

Ένα Σχόλιο

  1. Ο/Η efriend.gr λέει:

    Οχι υπακοη σε καποιες αποφασεις των αλλων (οχι ολες). Αν ο γονιος σου πει οχι εξω μετα τις 12 πρεπει να το σεβαστεις. Αν σου πει ομως στο γονιο δε μιλανε ασχημα ποτε, εκει δε πρεπει να το σεβαστεις και να αντιμιλησεις οταν πρεπει και νιωσεις αδικημενος. Ειναι καλο και για το γονιο ο οποιος παιρνει τα καμπανακια λαθων του και αν δεν ειναι εγωιστης σκεφτεται ξανα τι εκανε, τι ειπε και τι προκαλεσε στο παιδι. Αν ειναι εγωιστης φιμωνει το παιδι κανοντας κακο στην μετεπειτα ζωη του. Το να μη βγεις μετα τις 12 δε σου διαστρεβλωνει τοσο τη προσωπικοτητα οσο το να εισαι συνεχως σε αμυντικη θεση χωρις να επιτιθεσαι στο δικιο σου. Αναγκαστικα θα πρεπει να υπακους σε αυτα που σου λενε αλλα ποτε να μη φιμωνεσαι, να εκφραζεις ελευθερα την αντιθεση σου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.