Ο θυμός ενώνει τα ζευγάρια

στις

Εάν νομίζετε ότι το ταίρι σας είναι εκνευριστικό, ξανασκεφθείτε το. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο μένουμε με έναν άνθρωπο τόσο πιθανότερο είναι να τον βρίσκουμε ενοχλητικό και απαιτητικό, σύμφωνα με νέα, πολυετή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 800 ζευγάρια.

couple

Τα «νεύρα» είναι ένδειξη ισχυρού δεσμού μεταξύ των συντρόφων

Eν τούτοις, δεν είναι όλα τα νέα δυσοίωνα: το συσσωρευμένο αίσθημα ενόχλησης, φαίνεται ότι τελικά είναι αυτό που κάνει τα μέλη των ζευγαριών να αισθάνονται πιο κοντά το ένα με το άλλο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους από το Ίδρυμα Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που εκπόνησαν τη μελέτη.

Αξιολογώντας τις απόψεις που είχαν οι εθελοντές για τα ταίρια τους κατά τη διάρκεια των 13 ετών της μελέτης, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι με το πέρασμα του χρόνου ο εκνευρισμός αποτελούσε συναίσθημα που το «φύλαγαν» για τους πιο αγαπημένους τους ανθρώπους. «Με τα παιδιά και τους φίλους μας τείνουμε να είμαστε πιο συγκαταβατικοί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κίρα Μπέρντιτ.

Η δρ Μπέρντιτ πιστεύει πως η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στο ότι γινόμαστε πιο επιλεκτικοί ως προς τα πρόσωπα με τα οποία επιλέγουμε να περνάμε τον χρόνο μας, καθώς και στο ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν και τελικά φεύγουν από το σπίτι, οπότε η σχέση μας μαζί τους δεν προλαβαίνει να φτάσει στο σημείο τού «με ενοχλείς».

Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά όσον αφορά τους συντρόφους μας. Οι ερευνητές τους ρώτησαν πόσο συμφωνούσαν με δύο προτάσεις: «Ο σύντροφός μου, μου σπάει τα νεύρα» και «ο σύντροφός μου ζητάει πολλά από εμένα». Όσο περισσότερα χρόνια ήσαν μαζί τα ζευγάρια τόσο πιο έντονα συμφωνούσαν με αυτές τις προτάσεις.

Ωστόσο, τα ζευγάρια με τις πιο μακροχρόνιες σχέσεις παραδέχθηκαν ότι έχουν έρθει πολύ κοντά με τα ταίρια τους και ότι αισθάνονται πιο άνετα μαζί τους. Ειδικά όσα είπαν ότι είχαν αποδεχθεί τις ιδιαιτερότητες των συντρόφων τους, ήταν ακόμα πιο δεμένα μεταξύ τους ή, έστω, είχαν μάθει να είναι εγκρατείς, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν και τους καβγάδες…

Advertisement

Ένα Σχόλιο

  1. Ο/Η efriend.gr λέει:

    Ειναι αντιθετο με την κοινη λογικη. Δε μπορει αυτοι που τσακωνονται περισσοτερο να ειναι περισσοτερα χρονια μαζι επειδη τελικα τους ενωνει ο θυμος. Το οτι αυτοι που τσακωνοντουσαν περισσοτερο ισως ηταν πιο ανωριμοι (αφου τσακωνονταν περισσοτερο) να σπασουν τα δεσμα της σχεσης μηπως ειναι ο λογος; λεω γω μια ιδεα πχ

Τα σχόλια έχουν κλείσει.