Η ευτυχία σου εξαρτάται κατά πολύ από την ευτυχία των άλλων

στις

Όταν αναπολείς αξέχαστες εμπειρίες, γεγονότα και στιγμές της ζωής σου, αν κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσεις ότι όλες ανεξαιρέτως έχουν κάτι κοινό: την παρουσία ενός τουλάχιστον ατόμου πέρα από σένα. Παρόλα αυτά πάρα πολύ συχνά υποτιμούμε την επίδραση των κοντινότερων σχέσεων και κοινωνικών διασυνδέσεων στη ζωή μας.

group-of-friends-on-terrace-at-mountains Σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard η οποία βασίστηκε σε δεδομένα 30+ χρόνων από περισσότερα από 12,000 άτομα που ανήκαν σε ένα δίκτυο, οι πιθανότητες να ήταν κάποιος ευτυχισμένος αυξανόταν κατά 15% αν είχε άμεση σχέση με κάποιο άτομο από το κοινωνικό του δίκτυο που ήταν ευτυχισμένο. Με άλλα λόγια αν έχεις άμεση και συχνή κοινωνική επαφή με κάποιον που έχει ψηλά επίπεδα ευεξίας, αυτό αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες και της δικής σου ευτυχίας.

Και όχι μόνο αυτό, η πιθανότητες της ευτυχίας σου αυξάνονται κατά 10% αν κάποιος φίλος ενός φίλου σου είναι ευτυχισμένος, ακόμα κι αν εσύ ούτε τον γνωρίζεις, ούτε και αλληλεπιδράς μαζί του. Ακόμα δε περισσότερο, η ευτυχία σου αυξάνει κατά 6% όταν ένας τρίτου βαθμού φίλος είναι ευτυχισμένος – φίλος ενός φίλου ενός φίλου σου. Αυτά τα ποσοστά μπορεί να είναι μικρά, όμως δείχνουν ότι η αλληλεπίδραση είναι υπαρκτή και επηρεάζει συνεχώς, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνει κανείς εύκολα.

Και αν λάβουμε υπόψη ένα από τα συμπεράσματα της πιο πάνω έρευνας ότι η έστω και κατά 2% αύξηση της πιθανότητας να είναι κάποιος ευτυχισμένος, συνδέεται με αύξηση στο ετήσιο εισόδημα του κατά $10,000, καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι η ευημερία των φίλων μας, καθώς και των φίλων των φίλων μας είναι πιο αποτελεσματική πρόβλεψη της δικής μας ευτυχίας, παρά το να κερδίζουμε περισσότερα λεφτά. Στην ουσία είναι σαν να έχουμε μετοχές στην ευτυχία των άλλων.

Κάθε ώρα κοινωνικής συναναστροφής μετράει

Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι 6 ώρες ποιοτικού κοινωνικού χρόνου την ημέρα οδηγούν σε μια μέρα αυξημένης συνολικής ευεξίας, χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες ή στεναχώριες. Μπορεί να νομίζεις ότι 6 ώρες είναι πολύς χρόνος αλλά είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι 6 αυτές ώρες περιλαμβάνουν χρόνο στη δουλειά, στο σπίτι, τηλεφωνικές επικοινωνίες, συνομιλίες με φίλους, κοινωνική δικτύωση στο ιντερνέτ, αποστολή email, κλπ.

Και παρόλο που πολλοί μπορεί να θεωρούν υπερβολικό να αφιερώνουν 6 ώρες κοινωνικού χρόνου την ημέρα, άτομα με ψηλά επίπεδα κοινωνικής ευεξίας σύμφωνα με μετρήσεις του Gallup Organization έχουν κατά μέσο όρο ακριβώς τόσο: 6 ώρες την ημέρα. Το ίδιο ποσό ισχύει και για υποομάδες ανθρώπων με διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας, για παράδειγμα εξωστρεφείς ή ενδοστρεφείς.

Οι στενές σχέσεις και φιλίες βοηθάνε επίσης άμεσα και τη σωματική υγεία

Άτομα με λίγους κοινωνικούς δεσμούς έχουν διπλάσιο κίνδυνο να κρυολογήσουν και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό πρόβλημα.

Για να μελετήσουν με ποιο τρόπο μια από τις πιο στενές μας σχέσεις επηρεάζει τη σωματική μας υγεία, μια ομάδα ερευνητών σχεδίασαν ένα έξυπνο πείραμα στο οποίο ήθελαν να δουν την συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων στρες και του χρόνου που απαιτείται για να επουλωθεί ένα τραύμα. Οι ερευνητές έφεραν 42 παντρεμένα ζευγάρια σε ένα νοσοκομείο και προκάλεσαν μερικές μικρές πληγές στα χέρια τους. Μετά τοποθέτησαν ειδικές συσκευές στις πληγές και μετρούσαν τον ρυθμό επούλωσης τους. Χρειάστηκε σχεδόν διπλάσιος χρόνος να επουλωθούν οι πληγές ζευγαριών τα οποία είχαν εχθρότητα μεταξύ τους.

Έχουν επίσης καταγραφεί και μακροχρόνια οφέλη. Μια μελέτη που περιελάμβανε περισσότερα από 15,000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, διαπίστωσε ότι η μνήμη εκείνων που ήταν πιο κοινωνικά ενεργοί έφθινε με ρυθμό λιγότερο από το μισό σε σχέση με τη μνήμη εκείνων που ήταν λιγότερο ενεργοί κοινωνικά.

family-sitting-near-the-fireplace-in-a-living-room

Χωρίς έναν καλύτερο φίλο ο χώρος εργασίας είναι χώρος μοναξιάς

Ο Gallup Organization διεξήγαγε εκτεταμένες μελέτες για την αξία της φιλίας στον χώρο της εργασίας. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι μόνον 30% των υπαλλήλων έχουν έναν καλύτερο φίλο στη δουλειά. Αυτοί λοιπόν οι 30% είναι 7 φορές πιο πιθανόν να δώσουν την ψυχή τους στη δουλειά, είναι καλύτεροι στην επαφή και επικοινωνία με τους πελάτες, παράγουν υψηλότερης ποιότητας εργασία, έχουν μεγαλύτερα επίπεδα συνολικής ευεξίας και είναι λιγότερο πιθανόν να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της δουλειάς.

Και σε αντίθεση, από όσους δεν είχαν έναν καλύτερο φίλο στον χώρο εργασίας τους, μόνον ένας στους 12 δινόταν ολοκληρωτικά σε αυτό που έκανε.

Μην περιμένεις όμως τα πάντα από έναν μόνο φίλο

Η κοινωνική ευεξία αρχίζει όταν έχει κανείς το λιγότερο μια καλή στενή φιλία. Όμως κάθε επιπλέον στενή φιλία συνεισφέρει ακόμα περισσότερα στη ζωή σου και στις καθημερινές σου εμπειρίες. Οι έρευνες του Gallup Organization έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν το λιγότερο 3 ή 4 πολύ στενές φιλίες είναι πιο υγιείς, έχουν υψηλότερα επίπεδα συνολικής ευεξίας, και δίνονται πιο ουσιαστικά στη δουλειά τους με αποτέλεσμα να είναι πιο δημιουργικοί και πιο παραγωγικοί.

Κάθε στενή φιλία έχει να σου προσφέρει κάτι. Ο πατέρας σου μπορεί να σε ρωτάει καλές ερωτήσεις που να σε κινητοποιούν στη δουλειά σου. Ο σύντροφος σου μπορεί να σε βοηθάει να είσαι πιο κοινωνικός από ότι θα ήσουν μόνος σου. Άλλοι φίλοι μπορεί σε βοηθάνε με θέματα οικονομικά, θέματα σχέσεων, θέματα υγείας ή θέματα διαπροσωπικών σχέσεων στη δουλειά. Μην περιμένεις από ένα άτομο να σου καλύψει όλες τις ανάγκες.

Όμως μην είσαι και εστιασμένος πιο πολύ στο τι θα πάρεις από κάθε καλή φιλία. Κάνεις φιλίες πρωταρχικά για να δώσεις. Μόνο αν δώσεις θα πάρεις.

Από το  blog Μαθήματα ζωής