Οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο ευάλωτες στο στρες

στις

woman_stressΟι γυναίκες είναι δύο φορές πιο ευάλωτες στο στρες σε σύγκριση με τους άνδρες εξαιτίας της μεγάλης ευαισθησίας που δείχνει ο εγκέφαλός τους σε μια ορμόνη, παράγοντα έκλυσης κορτικοτροπίνης (CRF), η οποία παράγεται όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με το άγχος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Νευροεπιστήμονες από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας αναφέρουν ότι η μελέτη τους μπορεί να παράσχει μια «βιολογική» εξήγηση στο γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη και διαταραχές του στρες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο ευαίσθητος στα χαμηλά επίπεδα της CRF ενώ παράλληλα δεν αντεπεξέρχεται εύκολα ούτε στα υψηλά επίπεδα της ορμόνης.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια τα οποία ανάγκασαν να κολυμπήσουν διαδικασία που προκαλούσε στρες στα ζώα. Όπως προέκυψε, τα θηλυκά ζώα είχαν νευρώνες που ήταν πιο ευαίσθητοι στη CRF.

Παράλληλα τα αρσενικά ποντίκια που βρίσκονταν σε συνθήκες στρες προσαρμόζονταν πιο εύκολα στη στρεσογόνο κατάσταση, καθώς ο εγκέφαλός τους μείωνε την απόκρισή του στην ορμόνη, κάτι που δεν φάνηκε να συμβαίνει στα θηλυκά ζώα.

Παρ΄ ότι η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, η συγκεκριμένη ορμόνη είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Σύμφωνα  με τους ερευνητές, υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που παίζουν επίσης ρόλο στις αγχωτικές αντιδράσεις των ανθρώπων.

ΑΠΕ