Πώς διαχειριζόμαστε το άγχος στη δουλειά

στις

pws_diaxeirizomaste_to_agxos_sth_douleia_1 Πόσες φορές έχουμε κυριευτεί από το άγχος στο γραφείο, σηκώνοντας τα χέρια μπροστά σε ένα αναπάντεχο γεγονός; Γινόμαστε οξύθυμοι ακόμα και στο σπίτι, αφού διαταράσσεται η εσωτερική μας ισορροπία. Πολλοί μετά από μια αγχωτική ημέρα πάσχουν από πονοκεφάλους, πόνο στο στήθος, αϋπνίες και κρίσεις πανικού… για αυτό ας δώσουμε ένα «τέλος» στο υπερβολικό στρες της δουλειάς μέσα από τις παρακάτω συμβουλές!

Κάνουμε μια λίστα με όσα μας αγχώνουν στο γραφείο

Για να αντιμετωπίσουμε τον «εχθρό», πρέπει πρώτα να τον γνωρίζουμε καλά! Για μια εβδομάδα, ας γράψουμε κάθε γεγονός ή κατάσταση που μας προκαλεί μια αρνητική αντίδραση, περιγράφοντας παράλληλα την κατάσταση. Έτσι, στο τέλος θα μπορέσουμε να εργαστούμε πάνω στο πρόβλημα και να βρούμε τις ιδανικές λύσεις.

Παίρνουμε μια ανάσα για δέκα λεπτά

Μέσα σε μια κουραστική ημέρα, χρειαζόμαστε ένα 10λεπτο διάλειμμα. Τότε, θα πάρουμε μια αναπνοή, θα επανεξετάσουμε τους καθημερινούς στόχους και θα  χαλαρώσουμε από την ένταση του γραφείου. Για όσους θα πάρουν σύντομα άδεια… ας πουν «ναι» σε μια εκδρομή, ώστε να αναζωογονηθούν!

agxos_douleia_4 Αναπτύσσουμε στρατηγικές… και καταπολεμούμε το άγχος!

Το «φάρμακο» για το στρες της δουλειάς βρίσκεται στις στρατηγικές ή αλλιώς τα plan-b,  που βοηθούν στην αντιμετώπιση των απρόβλεπτων καταστάσεων! Μπορεί μια δεύτερη φωτοτυπία ενός σημαντικού εγγράφου να σώσει τη δουλειά μας ή ένα δείπνο με το άλλο σας μισό μέσα στην εβδομάδα… να αποφορτίσει τα παράπονα του για τις ώρες εργασίας μας.

Κοιμόμαστε αρκετές ώρες και τρώμε σωστά

Ο απογευματινός ύπνος μπορεί να χαλαρώσει το μυαλό από τη σκληρή εργασία. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος για 15 ή 20 λεπτά βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και την ικανότητα χειρισμού μας απέναντι στο άγχος. Παράλληλα, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, αφού τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν στο συναίσθημα της κούρασης και του άγχους.

Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους… και όχι φανταστικούς!

Ένας στόχος που υπερβαίνει τον εαυτό μας… θα παραμείνει ανέφικτος και θα χαλάσει τη διάθεση μας. Καλό είναι να «κρατάμε» ρεαλιστικούς τους στόχους μας, ώστε να μην οδηγηθούμε προς το λάθος και κατ’ επέκταση στο στρες που ακολουθεί την πιθανή απόλυση.

agxos_douleia_3 Καθαρίζουμε το γραφείο μας και μειώνουμε το θόρυβο

Ο θόρυβος μπορεί να δημιουργήσει άγχος χωρίς λόγο, όπως ακριβώς και η ακαταστασία. Καλό είναι να κλείσουμε τις πόρτες του γραφείου, να ανοίξουμε τα φώτα και να οργανώσουμε λίγο καλύτερα το γραφείο μας. Ένα γραφείο γεμάτο με χαρτιά, σημειώσεις και αντικείμενα… σίγουρα θα μας οδηγήσει ασυναίσθητα στο άγχος!

Γινόμαστε πιο οργανωτικοί στο γραφείο

Και όμως, οι προτεραιότητες στο γραφείο και τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να μας γλιτώσουν από μικρά απρόοπτα… που θα μας γεμίσουν με άγχος! Όταν δουλεύουμε με οργάνωση, κρατάμε τον έλεγχο στα χέρια μας και βάζουμε ένα τέλος στις επιπλοκές που θα κάνουν την καρδιά μας να χτυπήσει δυνατά.

Κάνουμε γυμναστική για την υγεία μας

Ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, ακόμα και αερόβιο, προσφέρει τόσο σωματική, όσο και ψυχική υγεία, καθώς η γυμναστική βοηθά στην απελευθέρωση των αντι-στρες ορμονών. Παράλληλα, χαλαρώνει το σώμα και βοηθά το μυαλό να ξεφύγει από τη φασαρία της καθημερινότητας.

pws_diaxeirizomaste_to_agxos_sth_douleia_2 Απομακρυνόμαστε από την ανία… και ενεργοποιούμαστε!

Είναι σημαντικό να κρατάμε την προσωπική ζωή μακριά από την ανία… μέσα από τα χόμπι ή τους φίλους. Η διασκέδαση μπορεί να απομακρύνει εντελώς το άγχος από πάνω μας, ακόμα και αν αφιερώσουμε απλά μια ώρα την ημέρα για να διαβάσουμε βιβλίο ή να κάνουμε μια βόλτα με την παρέα μας.

Ας δούμε το αναπάντεχο με χιούμορ, μιλώντας με τους άλλους

Πολλές φορές μόλις μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας με κάποιον… μειώνεται η πίεση που νιώθουμε. Ας μιλήσουμε σε ένα συνάδελφο, αφήνοντας τον να ανακουφίσει το μυαλό και το άγχος μας. Παράλληλα, ας βρούμε το χιουμοριστικό στοιχείο σε ένα πρόβλημα, ώστε να ελαφρύνουμε το κλίμα μέσα στο γραφείο!

Λιάνα Γεωργουλοπούλου flowmagazine.gr