Μάθετε πώς να αποκτήσετε μεγαλύτερη κατανόηση για τους άλλους

στις

Η κατανόηση απαιτεί να σκεφτόμαστε τις καταστάσεις από τη σκοπιά των άλλων, ειδικά αυτών με τους οποίους διαφωνούμε. Ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο να αναγνωρίσουμε πόσο συχνά στο παρελθόν κάναμε εμείς λάθος και πόσο δίκιο είχαν εκείνοι. Εξάλλου, όσοι σκέφτονται διαφορετικά από εμάς μπορεί να γνωρίζουν μια αλήθεια που εμείς δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει.

86538070

To να εξασκηθείτε να σκέφτεστε από την οπτική γωνία των άλλων είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της σκέψης σας.

Όσοι σκέφτονται σωστά αξιολογούν θετικά τις αντίθετες απόψεις, γιατί παραδέχονται ότι μπορούν να ανακαλύψουν την αλήθεια όταν γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους σκέψης.
Θεωρούν σημαντικό το να ακούν νέες αντιλήψεις γιατί έτσι διευρύνουν τις απόψεις τους.
Εκτιμούν τους νέους τρόπους να αντιληφθεί κάποιος τον κόσμο. Δεν πιστεύουν ότι ο τρόπος που βλέπουν αυτοί τα πράγματα είναι ο μόνος λογικός και γι’ αυτό είναι,διατεθειμένοι να συζητούν με άλλους για να καταλάβουν καλύτερα τις απόψεις τους.
Δεν φοβούνται ιδέες και απόψεις που δεν κατανοούν ή που δεν έχουν σκεφτεί ποτέ, ενώ είναι πάντα έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις απόψεις που με τόσο πάθος έχουν υποστηρίξει, αν αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένες ή παραπλανητικές.

Στρατηγικές για να δείξετε κατανόηση στους άλλους:

1. Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας με κάποιον δοκιμάστε να αλλάξετε ρόλους. Πείτε του: «Για 10 λεπτά θα μιλώ από τη δική σου οπτική γωνία, αν κι εσύ δεχτείς να μιλήσεις από τη δική μου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα». Στη συνέχεια ο καθένας από εσάς πρέπει να διορθώσει τον τρόπο που ο άλλος παρουσίασε τη θέση του: «Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι…».
2.     Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης συνοψίστε αυτά που ο άλλος λέει χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως: «Αυτό που καταλαβαίνω ότι λες είναι… Σωστά;».
3.    Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, αναρωτηθείτε τι εννοεί ο συγγραφέας. Εξηγήστε το σε κάποιον άλλον. Ελέγξτε και πάλι το κείμενο για την ακρίβεια της διατύπωσης. Αυτό θα σας επιτρέψει να εκτιμήσετε αν πραγματικά έχετε κατανοήσει την άποψη του συγγραφέα. Μόνο όταν είστε σίγουρος/η ότι έχετε κατανοήσει μια άποψη μπορείτε να διαφωνήσετε (ή να συμφωνήσετε) με αυτή.

Από το βιβλίο Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει των Linda Elder – Richard Paul