Πώς θα αποκτήσεις εμπειρία όταν κανείς δεν σε προσλαμβάνει;

στις

CV Είσαι νέος πτυχιούχος, δεν διαθέτεις προϋπηρεσία και προσπαθείς να βρεις δουλειά; Πρόβλημα. Οι εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα με εμπειρία, ιδιαίτερα σήμερα  που η ύφεση καλά κρατεί και όπως λένε οι ίδιοι δεν έχουν χρόνο για πειράματα.

Ο δρόμος λοιπόν που έχεις να ακολουθήσεις είναι πολύ δύσκολος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι αδύνατον να φτάσεις στο στόχο σου. Θα κουραστείς, θα προσπαθήσεις και με την κατάλληλη προετοιμασία θα τα καταφέρεις να πείσεις ότι είσαι το κατάλληλο πρόσωπο για την πρόσληψη. 

Το πιο σημαντικό, όταν αναζητάς εργασία είναι το βιογραφικό σου να περιγράφει τις ικανότητές και τις δεξιότητες σου που θα αποβούν επωφελείς για κάποιον εργοδότη, καθώς και με ποιον τρόπο θα μπορέσεις να τις εφαρμόσεις στη θέση που θα αναλάβεις. Πολύ βοηθητικό ρόλο θα παίξει και η σύσταση από κάποιο άτομο που έχει κύρος και σέβεται ο εργοδότης σου. Ένα τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ένας καθηγητής σου, ο πρόεδρος μίας εθελοντικής οργάνωσης ή ενός οργανισμού στον οποίο έχεις προσφέρει τις υπηρεσίες σου σαν φοιτητής ακόμη κ.λπ.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι βέβαια και το να μάθεις να «πουλάς» σωστά τον εαυτό σου στη συνέντευξη. Οπλισμένος με αυτοπεποίθηση του τι μπορείς να φέρεις στο τραπέζι, η συνέντευξη θα σου δώσει την ευκαιρία να πείσεις τον διευθυντή προσωπικού ότι οι δικές σου ικανότητες ταιριάζουν με τους στόχους και τις ανάγκες της εταιρίας του. Γιατί, είναι πολύ πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους σε τεχνικές δεξιότητες σε σχέση με βασικές ικανότητες, όπως η ηγεσία, η αναλυτική σκέψη, τα κίνητρα, η φιλοδοξία και η επίλυση προβλημάτων.

Επίσης, είναι πολύ κρίσιμο να δείξεις στον μελλοντικό σου εργοδότη ότι το ενδιαφέρον σου για τον κλάδο του είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια σκέψη ή μια προσπάθεια να βρεις οποιαδήποτε δουλειά. Για να το πετύχεις αυτό καλό είναι:

– Να ερευνήσεις μια εταιρία πριν από μια συνέντευξη

– Να ενημερωθείς καλά για τον συγκεκριμένο κλάδο

– Να συμμετάσχεις σε επαγγελματικά συνέδρια

– Να δικτυωθείς στα social media με τους κατάλληλους ανθρώπους

Basic tips:

Υπάρχει πάντα η επιλογή της εθελοντικής εργασίας στον κλάδο που σε ενδιαφέρει να κινηθείς επαγγελματικά ή η απασχόληση σε πιο περιστασιακές δουλειές με αμοιβή, προκειμένου να αποκτήσεις προϋπηρεσία.

Μην προσποιηθείς ποτέ ότι έχεις επαγγελματική εμπειρία ενώ δεν έχεις. Ο διευθυντής προσωπικού θα το καταλάβει αμέσως και θα κλείσεις μία πόρτα.

Μίνα Μπαγιώτα

2 Σχόλια

 1. Ο/Η 2readnreview λέει:

  Πήγαινε να δουλέψεις χωρίς αμοιβή στο χώρο, που σε ενδιαφέρει!
  Η πήγαινε σε μία part time δουλειά και δούλευε 8-10 ώρες την ημέρα.
  Σε δύο χρόνια θα μπορείς να βρεις κανονικές δουλιές ή να ξεκινήσεις κάτι μόνος σου.
  Προσπάθησε όμως να μαθαίνεις. Και αυτό δεν είναι εύκολο γιατί κανείς δε σου λέει τα μυστικά του, οπότε μόνο όταν δεχθείς να μήνες στη θέση του και να τον ξεκουράσεις, θα σου τα πεί!
  Τα πρώτα χρόνια θα είναι δύσκολα. Όταν όμως με το χαμόγελο προσφέρεις οι γύρω σου θα αρχίζουν να σε βοηθάνε επίσης.
  Ακόμη και από τα λίγα χρήματα, που θα κερδίζεις προσπάθησε να ανοίξεις ένα λογαριασμό στην τράπεζα και βάλε λίγα χρήματα. 30 € θα είναι δικά σου θα αισθανθείς ότι κάτι πέτυχες, ότι είσαι στο σωστό δρόμο. Αυτό θα σου δώσει δύναμη γιατί πράγματι είναι δύσκολο, αλλά με τις πολλές ώρες δουλειά, αυτό νομίζω είναι το μυστικό, σιγά σιγά τα πράγματα θα σου φαίνονται πιό καλά.
  Δύναμη και κουράγιο!
  Μάλιστα μετά από χρόνια όταν θα διηγήσε την ιστορία σου θα διαπιστώσεις ότι πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι κάπως έτσι ξεκίνησαν!

  Σπύρος Μπαρμπάτσαλος

 2. Ο/Η positivus λέει:

  Μόνο αν κάνεις κάτι με όρεξη και χωρίς να βιάζεσαι, τότε μόνο θα πετύχεις. Συμφωνώ μαζί σου Σπύρο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.