Πώς θα προστατέψετε την οικογενειακή σας ζωή από την υπερβολική δουλειά

στις

Διερωτηθήκατε ποτέ εάν οι πολλές ώρες που αφιερώνετε για την επαγγελματική σας απασχόληση, είναι δυνατόν να σας κλέβουν από την οικογενειακή σας ευτυχία; Όπως στους περισσότερους εργαζόμενους, σίγουρα αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πέρασε συχνά από το μυαλό σας.

Είναι βέβαια μια λυπηρή διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι υπερβολικές ώρες εργασίας, το στρες και οι υποχρεώσεις της επαγγελματικής ζωής, επηρεάζουν αρνητικά ή ακόμη δηλητηριάζουν την ποιότητα της οικογενειακής ζωής.

Δεν είναι τυχαίο που στην εποχή μας, έχει επινοηθεί ο όρος «αλκοολικός της δουλειάς» για άτομα που εθίζονται στο να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, χωρίς να σταματούν τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές ή κατά τις διακοπές.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι εθισμένοι της δουλειάς, εκτός από τη δική τους υγεία, θέτουν ακόμη και το γάμο ή την οικογένεια τους σε κίνδυνο. Οι γυναίκες τους νιώθουν απομακρυσμένες και νιώθουν ή εκφράζουν λιγότερη αγάπη και αφοσίωση. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι το κλίμα έντασης, υπεραπασχόλησης και στρες που επικρατεί μεταξύ των δύο, απομακρύνει τις πιθανότητες για σεξ γεγονός που σίγουρα δεν ενδυναμώνει τους δεσμούς στο ζευγάρι.

Οι τεχνολογίες όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές κάθε μορφής και άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές, έχουν αλλάξει τα δεδομένα της επαγγελματικής απασχόλησης. Τα σύνορα μεταξύ χώρου εργασίας, σπιτιού και οικογένειας έχουν εξαφανιστεί.

Έτσι λοιπόν δεν είναι δύσκολο πλέον, η δουλειά να βλάπτει τις συζυγικές μας σχέσεις και να θέτει τη γαμήλια και οικογενειακή ζωή σε κίνδυνο.

Είμαστε λοιπόν καταδικασμένοι σε οικογενειακά και συζυγικά προβλήματα λόγω του ξέφρενου, σύγχρονου ρυθμού ζωής από τον οποίο δύσκολα κάποιος μπορεί να ξεφεύγει;

Πιστεύουμε όχι. Αρχικά είναι θέμα κατανόησης του τι συμβαίνει. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι πρόκειται για ζήτημα καλύτερου χειρισμού της επαγγελματικής υπεραπασχόλησης και όχι δαιμονιοποίησης της.

Υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή ανάγκη ισορροπίας μεταξύ εργασίας από τη μια και συζυγικών, οικογενειακών σχέσεων από την άλλη.

Λαμβάνοντας και τηρώντας κάποια απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα είναι δυνατόν να πετυχαίνουμε καλύτερα στην εργασία και να διαφυλάσσουμε ποιοτικό χρόνο που είναι τόσο απαραίτητος για μια υγιή συζυγική και οικογενειακή ζωή.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί κάποιος να κάνει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της δικής του περίπτωσης. Αφού πρώτα έχει πάρει την απόφαση, ότι πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της εργασίας και του σπιτιού, φτάνοντας στο σπίτι και αφού αγκαλιάσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, θα προσπαθεί να μη μιλά για επαγγελματικά θέματα αλλά για οικογενειακά ζητήματα. Η τήρηση αυτής της συνήθειας θα έχει σημαντικές θετικές προεκτάσεις.

Δεν είναι επίσης άσχημη ιδέα, να κλείνουν τα τηλέφωνα όταν αφιερώνεται χρόνος για την οικογένεια, τον ή τη σύζυγο και τα παιδιά. Οι απρόσκλητες διακοπές που μπορεί να προκύπτουν, είναι σε θέση να μειώνουν ή να καταστρέφουν ακόμη τον ποιοτικό χρόνο που συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ όλων.

Παράλληλα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τον εργαζόμενο, η δικαιολογία των επαγγελματικών υποχρεώσεων για να μη λαμβάνει μέρος στις δουλειές και υποχρεώσεις του σπιτιού.

Δεν είναι σωστό, το κυρίως υπνοδωμάτιο να μετατρέπεται σε γραφείο. Ούτε επίσης είναι σωστό να τοποθετείται σε αυτό τηλεόραση, βίντεο ή ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι ο εργαζόμενος είναι απαραίτητο να τηρεί το κανονικό του ωράριο και να μην παραμένει περισσότερες ώρες εκτός της οικογενειακής εστίας για λόγους εργασίας. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι οι διακοπές και αργίες, είναι απαραίτητες όχι μόνο για τη δική του καλή υγεία αλλά και την ισορροπία και καλή λειτουργικότητα της οικογένειας του.

Βέβαια θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα είναι υποχρεωτικό να εργαστεί κάποιος περισσότερες ώρες ή και μέρες. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε τουλάχιστον να αφιερώνεται για την οικογένεια, μια μέρα το Σαββατοκύριακο και μια νύκτα την εβδομάδα. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος για τη συνεχή ανάπτυξη και σύσφιξη των οικογενειακών και συζυγικών δεσμών.

Μια άλλη καλή συνήθεια, είναι ο εργαζόμενος προτού φτάσει στο σπίτι του μετά από την εργασία του, να προσπαθεί να αποβάλλει την πίεση που φορτώθηκε μετά από μια δύσκολη, κοπιαστική ημέρα δουλειάς. Αναμφίβολα αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Όμως ακούγοντας για λίγο μουσική, κάνοντας ένα περίπατο 10 λεπτών πριν την άφιξη στο σπίτι, λίγη γυμναστική για μερικά λεπτά ή ακόμη η χαλάρωση για λίγα λεπτά στο αυτοκίνητο, μπορούν να επιφέρουν μια ηρεμία και θα λέγαμε αποτοξίνωση από το τη δουλειά που θα είναι καρποφόρα όταν ο εργαζόμενος βρεθεί με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Στις περιπτώσεις που η εργασία διεξάγεται στο σπίτι, είναι σημαντικό να γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ ωρών εργασίας και ωρών για την οικογένεια. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επαγγελματική απασχόληση από το σπίτι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο σεβασμός για τις υποχρεώσεις του ατόμου που εργάζεται και η τήρηση των ωρών εργασίας που θα πρέπει να είναι γνωστές σε όλους στο σπίτι μαζί με τα μέτρα χαλάρωσης που ισχύουν για αυτούς που εργάζονται εκτός του σπιτιού τους, είναι σε θέση να διευκολύνουν την ομαλή και ποιοτική γαμήλια και οικογενειακή ζωή.

Τελειώνοντας θα τονίσουμε ξανά τη μεγάλη σημασία που έχει η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής ζωής από τη μια και συζυγικής, οικογενειακής ζωής από την άλλη.

Η συνειδητοποίηση της ανάγκης επίλυσης τέτοιων προβλημάτων συμβάλλει στη λήψη μέτρων προστασίας της οικογένειας που προσφέρουν ανεκτίμητη ώθηση στην ποιότητα των σχέσεων τόσο μεταξύ των συζύγων όσο και στην υπόλοιπη οικογένεια.