Κατάθλιψη και φίλοι επηρεάζουν την επιρρέπεια του εφήβου στην βίαιη συμπεριφορά

στις

Τα παιδιά που πάσχουν από κατάθλιψη και κάνουν παρέα με άτομα που έχουν παραβατική συμπεριφορά, ίσως είναι πιθανότερο να επιτίθενται φραστικά σε άλλα άτομα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο The Journal of Pediatrics.

Η ποσότητα του χρόνου που ξοδεύει ένας έφηβος παρακολουθώντας βίαια τηλεοπτικά προγράμματα ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια με βίαιη θεματική δεν έχουν καμιά σχέση με το κατά πόσο θα διαπράξει βίαιες πράξεις στην πραγματική ζωή του.

Οι ερευνητές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας διαπίστωσαν ότι ενώ τα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν ψυχοσωματικά βίαιοι μεταξύ τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε βία, η έκθεση στην σωματική βία του γονέα ή του ενός πιθανού συντρόφου δεν αποτελούσε παράγοντα κινδύνου.

Συνολικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παράγοντες που αύξαναν τον κίνδυνο βίαιης συμπεριφοράς είχαν σχετικά μικρές επιδράσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η έρευνα στο μέλλον θα επικεντρωθεί πιθανόν σε ομάδες παραγόντων κινδύνου, και όχι σε μεμονωμένους παράγοντες.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων παραγόντων κινδύνου βίαιης συμπεριφοράς σε δείγμα 603 παιδιών 10-14 ετών και των γονέων/κηδεμόνων τους. Τα περισσότερα παιδιά ήταν ισπανικής καταγωγής. Το 15% είχε διαπράξει μη βίαια εγκλήματα, ενώ το 12% είχε πάρει μέρος σε βίαιη εγκληματική συμπεριφορά.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου βίαιης συμπεριφοράς ήταν η κατάθλιψη και οι συναναστροφή με άτομα που είχαν παραβατική συμπεριφορά. Επίσης η ψυχολογική κακοποίηση ενός εκ των δύο γονέων, η αντικοινωνική προσωπικότητα, οι αρνητικές σχέσεις με τους ενήλικες και οι οικογενειακές διαφωνίες.

Άρα είναι λογικό να σχεδιαστούν προγράμματα για την πρόληψη της νεανικής βίας με στόχο τα καταθλιπτικά παιδιά που κάνουν παρέα με άλλα παιδιά που πιθανόν να είναι στην ίδια κατάσταση.

Πάντως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τείνουν να επικεντρώνονται σε ατομικούς παράγοντες, όπως τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συνδέονται με βίαιη συμπεριφορά.

Από το health.in.gr

Advertisements